Sildevika har flotte strender og gode havneforhold. På fine sommerdager ligger båtene tett i tett ved brygga. Du kan også komme hit til fots. Kyststien fra Langangen i retning Porsgrunn går rett forbi Sildevika. Vil du besøke hytta må du bestille plass hos STT.

Den idylliske eiendommen på 75 dekar eies av fylkeskommunen. Stedet var et typisk kombinasjonsbruk hvor beboerne levde av jordbruk og fiske. En viktig del av næringen var også eksport av is, produsert i en liten dam ikke langt unna vika. Småbruket var i drift frem til 1926 og fungerte som privat landsted til 1969. Da kjøpte det offentlige stedet og brukte det som leirskole. For et par år siden tok turistforeningene over Sildevika og satte det fint i stand. Medlemmer og firmaer har bidratt med alt nødvendig innbo og utstyr. Den flotte, ubetjente turisthytta sto ferdig ifjor.

Sildevika er bare første steget på en kystled som er under etablering. Det er STT, Porsgrunn Turistforening, Brevikkysten kystlag og andre gode krefter som samarbeider om dette.

sildevika_fogv
Velkommen til Sildevika og Brevikfjorden, ønsker fra høyre daglig leder i Skien-Telemark Turistforening (STT ) Solveig Falch, friluftskonsulent hos Fylkesmannen i Telemark, Synnøve Mæland, og STT s tilsyn i Sildevika, Kjell Ivar Brynsrud. (Foto: Kjell Ivar Brynsrud)

 

Naturperlen Håøya

På Håøya litt lenger ut i fjorden ligger det flere gamle speiderhytter som nå er overtatt av Porsgrunn kommune. To av dem inngår i Brevikfjorden kystled. Man trenger ikke båt for å komme seg til Håøya. På nordsiden er det en gangbro over til fastlandet. Går det som ildsjelene i Brevikfjorden håper, vil det snart bli merket en sti derfra og inn til fastlandet. I dag er det ingen kyststi her, men Porsgrunn Turistforening har planer om å fortsette å merke fra Porsgrunn til Ødegården ved Helgeroa. Skjer det, vil det bli mulig å gå på merket kyststi hele veien fra Stavern til Porsgrunn.

Den bratte, men frodige Håøya har flere flotte badeplasser. Naturen er spennende og variert, her er edeløvsskog, strandenger og gamle blomsterenger. Store deler av øya er vernet som naturreservat. Vest på øya er det en idyllisk bukt man når gjennom en trang innseiling.

Sannsynligvis har det bodd folk på øya svært lenge. Det er funnet flintredskaper og leirkar fra steinalderen. Fra nyere tid finnes det rester etter ishus fra tiden med iseksport. Både under «istiden» og enda lenger tilbake var det mange fastboende på øya. I perioden 1902-1947 hadde Håøya egen skole.

Nytt liv på Langøytangen

Om noen år kan det bli mulig å fortsette enda lenger. På vestsiden av Frierfjorden og sørover mot Langesund arbeides det med en kyststi, med Langøytangen fyr som foreløpig siste stopp. Vil du oppleve nærkontakt med hav og sjø, kan du overnatte i den fraflyttede fyrstasjonen. Den langstrakte Langøya bærer sitt navn med rette. I likhet med Langesundshalvøya har den rik vegetasjon. Den sjeldne flueblomsten er blant de botaniske lekkerbiskener man kan finne i området. Øyas historie er også ga interessant. I 1602 bestemte kong Christian IV at det skulle bygges saltverk på øya. Han var lei av å importere dyrt salt fra Tyskland og mente at det var store penger å spare om man laget det selv her i landet. Saltet ble utvunnet ved at sjøvann ble kokt i store jernpanner. Det som ble igjen ble blandet med grovt salt fra Spania, og blandingen ble deretter raffinert til mer finkornet salt.

I 1780-årene var det slutt på saltutvinningen, men til gjengjeld ble det drevet et honningkakebakeri på øya. Hundre år senere ble hele øya kjøpt av Alfred C. Clark som senere overdro den til familien Skougaard. De eide øya frem til 1947, men da ga de øya i gave til Langesunds befolkning for at de skulle ha en naturpark og ta vare på den flotte kalkfuruskogen på øya.

langoytange_fogv
Det nedlagte Langøytangen fyr tar imot overnattingsgjester. (Foto: Per Roger Lauritzen)

Løvøya neste

Like utenfor Brevik ligger også lille, idylliske Løvøya. Her har kommunen en gammel gård som de ansatte bruker som feriested. De to ildsjelene Tim Drangsholt og Kai Pettersen i Brevikfjorden Kystlag ønsker at låven på Løvøya kan bli et ledd i kystleden. De har fått leie låven av kommunen, og med lite penger, men masse pågangsmot har de satt i gang med restaurering. Kommunen, STT med flere støtter prosjektet, og forhåpentligvis vil stedet kunne ta i mot de første besøkende i sommer.

Kystled og kyststi

Kyststien er en enkelt blåmerket ferdselvei/sti langs kysten. Kystleden er et nettverk av overnattingssteder langs kysten for folk som ferdes i småbåt, i kajakk eller til fots. Ideen er hentet fra tidligere tiders «åreskifte». Før var det ingen som reiste bare for fornøyelsens skyld; de hadde et ærend å utføre. I gjestgiverier langs kysten kunne de reisende hvile eller vente på bedre vær. En del av hyttene langs Kystleden kan bare nås med båt, men noen er også tilgjengelig om du kommer gående.

Kystledprosjektet drives av Friluftsrådenes Landsforbund, Forbundet Kysten og Den Norske Turistforening. Overnattingen på hyttene langs kystleden og kyststien er rimelig og må normalt forhåndsbestilles.

Kilde: DNT