Idyller som dette kan trues av lokal utbyggeinskåthet i Østfold

- Velforeninger og hytteforeninger bør følge nøye med fremover i Østfold, her kan faktisk litt av hvert komme til å skje hvis man ikke passer på i nabolaget, sier Nestleder i Naturvernforbundet i Østfold Pål Bugge. 
En ny kystsoneplan ligger på bordet. Men den har hverken tyngde eller styrke til å stanse en gradvis overbelastning av kystområdene, og dens mangel på absolutt struktur gjør at man vil kunne tillate rasering de gjenværende små idyllene og føre til at arealene bak strandsonen gjøres om til boligfelter.
Målet med planen er å etablere et “helhetsgrep” – en såkalt integrert kystsoneplanlegging - å skape en bærekraftig balanse mellom bruk og vern i kystsonen.  – Dette er fine ord, men i planen er kun gjengitt en helhet som allerede er kjent for alle, og et grep som glipper hele tiden av mangel på fasthet, sier Bugge.

 
Ikke mer å planlegge
- Det er ikke så mye ledig plass igjen i Østfold, det meste er nedbygget, derfor trengs det heller ikke noen slike planer, det er ikke mer å planlegge. Det eneste som nå gjelder er at man må ta vare på de små idylliske plassene som er igjen, det sier ikke planene noe om, sier Pål Bugge, hvalerboer og nestleder i Naturvernforbundet i Østfold. Bugge synes kystsoneplanen er for lite konkret, og han frykter at den ikke er velfundert eller detaljert nok til å forhindre at overdimensjonerte “marina-hotell” og lignende bitvis skal ødelegge det som er igjen.
- Den er utformet uten funksjonelle krav til et slikt planarbeid. Den forteller mye om hva Østfold er, men fint lite om hva Østfold skal bli. Fremtidige årstall er ikke med, heller ingen konkrete målsettinger. Planen er derfor et farlig dokument, som gjennom sin vaghet kan åpne for desperate utbyggingsplaner for kysthoteller og megamarinaer.

De små idyller
Østfold har ikke potensial for økt næringsliv i kystregionen, derfor er det ikke noe klassisk konflikt mellom industri og natur. Det eneste som truer er turismen selv, og Bugge påpeker at det i Hvaler er i ferd med å få groteske eksempler på kommunal utbyggingskåthet, som overbelaster terrenget både trafikkmessig og visuelt.
- Regjering og kommuner har bare konsentrert seg om selve strandsonen, som et blitt et forenklet symbol på folkets tilgang. Det er vel og bra å kunne gå i land, men hjelper ikke stort hvis terrenget ellers blir et lappverk av hytter eller rene boligfelt. Da blir det lite friområder igjen, og ingen kan egentlig bevege seg noe sted.
Kystsoneplanen for Østfold bærer preg av å være en innsamling av fakta om Østfoldkysten, og en oppramsing av offentlige ansvarsområder og hvilken offentlig instans som skal ta ansvaret for dette.
-Planen er et dokument som gir offentlig ansatte god samvittighet, men i møte med virkeligheten blir den et  seminarprodukt. - Mye tyder på at ingen av bidragsyterne har våget å si noe absolutt og konkret, derfor er planen farlig, den åpner dermed for kommunale selvstyrer og lokale påfunn, sier Bugge.