På fellestur med DNTs medlemsforeninger går du sammen med erfarne fjellfolk. (Foto: Anne Jørgensen)
På årsbasis tilbyr DNT rundt 10.000 kurs og aktiviteter for deg som har lyst til å lære mer om å mestre fjell og friluftsliv.
- Å gå sammen med fjellvante folk gir en fin innføring i hvordan du skal forholde deg til vinterfjellet. Er du med på fellestur med DNT, vil du alltid gå sammen med erfarne folk, sier Merete Habberstad, kommunikasjonssjef i Den Norske Turistforening. Helgens tragiske dødsfall på Hardangervidda har rettet søkelyset mot nødvendigheten av å forstå fjellet for å kunne ha glede av det. Fjellet i seg selv er ikke farlig, men du trenger kunnskap om utfordringene fjellet kan by på.

Ferskingkurs

Bare i vinter arrangerer DNT over 50 kurs, som gir innføring i et rikt friluftsliv i den kalde tiden på året. I mars arrangerer DNT flere såkalte ferskingkurs, for deg som ønsker mer kunnskap om å gå i fjellet vinterstid. Her kan du få tips til hvordan du skal planlegge en skitur fra hytte til hytte, bruk av kart og kompass samt pakking av sekk.
- Vi bør bli flinkere til å innrømme at vi ikke kan alt, vi bør lære oss å spørre der vi er i tvil, råder Habberstad. Hun peker på at DNT har medlemsforeninger spredt over hele landet med kjennskap til lokale forhold. På alle de 35 påskebetjente DNT-hyttene er det mange råd å få. Også her på DNTs nettsider har vi samlet nyttige tips til deg som skal ut på tur. Som for eksempel at sovepose og liggeunderlag bør ligge i sekken for å gi ekstra sikkerhet når du er på vintertur, selv om du skal gå fra hytte til hytte.
- Vi har mye å lære av hverandre. Folk bør si fra hvis de møter turgåere som ikke er godt nok utstyrt. Og vi bør bli flinkere til å ta imot velmente råd, oppfordrer kommunikasjonssjefen.

Kvisten redder liv

- Frem mot påske tilrettelegger DNT rundt 7000 kilometer med kvistet løype. Kvisten er et tegn på trygghet, sier Habberstad. Der kvistene markerer en skiløype, er det blant annet foretatt en risikovurdering av skred.
Grunnreglene for hvordan du bør forholde deg til fjellet, finner du som kjent i fjellvettreglene.