Foto: Haakon Akre

Novasol, Europas største utleier av ferieboliger, har allerede rundt 2000 norske ferieboliger å tilby kundene sine. Antallet har økt de siste årene, men det har også pågangen fra hytteturistene. Hittil i år er økningen på åtte prosent. - Vi er på jakt etter hytter av ulik størrelse, standard og geografisk plassering, men best utleie oppnås med beliggenhet nær sjø og fjord eller i høytliggende fjellområder nær alpinanlegg, forteller Buen.

Novasol - Pia Buen_høyopløst[1]
Salgs- og markedsansvarlig i Novasol, Pia Buen.

2/3 av leien til hytteeieren

Utleie er god butikk for hytteeiere også. Hytteeieren sitter igjen med litt under to tredjedeler av brutto utleieinntekt. Tatt i betraktning at utleieinntekter skattemessig er ganske gunstig, er det vel verdt å overveie å leie ut hytta deler av året. Idag kan du leie ut hytta for inntil 10.000 kroner i året uten at inntekten skattlegges. Av et overskytende beløp regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt. Inntekten skattlegges som kapitalinntekt med 28 prosent. Men det er en betingelse at eieren selv bruker hytta til fritidsformål i rimelig omfang over tid. – Samarbeidet mellom en hytteeier og oss begynner med at vår lokale representant besøker hytta, tar bilder og ordner med selve kontrakten. Vi har også en egen avdeling for huseierservice som bistår utleieren ved behov, sier Buen. Eierne disponerer fortsatt hyttene i de perioder som ikke omfattes av kontrakten med Novasol. Når de selv skal på ferie får de 25 prosent rabatt ved leie av andre Novasol-hytter over alt i Europa. Novasol undres litt over hvorfor nordmenn er mer tilbakeholdne med utleie enn for eksempel dansker. Når en dansk familie investerer i feriehus, har de som oftest utleie med som en del av budsjettet. Nordmenn har ikke sjelden både en og to hytter, som står mye alene, men vi tenker lite på utleie. Den samme erfaringen tilkjennegir også Norgesbooking, som har cirka 400 hytter til utleie i den norske fjellheimen. Nordmenn vegrer seg for å la ukjente bo på familiehytta. - I mange andre land er det mer vanlig å leie ut hytta når man ikke bruker den selv. Nordmenn er nok litt mer skeptiske til å leie ut sine private hytter. Økonomi er også en faktor. Nordmenn har generelt bedre råd til å la være å leie ut hytta, men mister da gode leieinntekter da hyttene ofte står tomme store deler av året, sier web- og markedsføringsansvarlig Svein-Rune Skarsgard i Norgesbooking til dn.no.

Ønsker flere vinterhytter

- Vi har ikke hatt så mange vinterhytter ennå, det er ikke der vi står sterkest. Men vi skulle gjerne hatt flere vinterhytter, sier Pia Buen. Novasol har salgskontorer i 26 land, og en kundekrets i hele Europa. De fleste av dem som vil leie feriehus i Norge kommer fra Tyskland, en god del kommer fra Sverige, Danmark og Nederland. - Tyskerne vil til Vestlandet, de vil gjerne ha sjø og fjord og muligheter for å fiske. De er ikke redde for lange kjøreturer og drar gjerne til Lofoten, sier Buen. Hun advarer mot å leie ut forfalne og dårlig vedlikeholdte bygninger. - Gjestene forventer ordentlig standard. Ikke alle er ute etter luksus, men vi ser at det er høyere utleie på de hyttene som kan by på noe ekstra. Noen søker også ”back to nature”-ferie, og greier seg uten innlagt vann og strøm. Likevel forventer de at hytta er i god stand. Selskapet disponerer over 30 000 feriehus i 26 europeiske land. Utleiehyttene besøkes av mer enn 600 000 gjester årlig.