Enkelte eksperter anbefaler kjemi for å fjerne sotet fra peisvinduene. Vi går jo inn i fyringssesongen nå. Men skal vi tro våre lesere er det helt unødvendig å kjøpe ekstra kjemikalier for å få rene peisglass.

Dette var ekspertenes råd.

Tull med dyr kjemi

- Bare tull å bruke kjemikalier og dyre produkter, skriver Liv Anne Ugland på vår Facebook-side. Bruk aske og vann, anbefaler hun og gir denne oppskriften: - Ta litt aske fra peisen på et fuktig papir og vask vinduene i peisen/ovnen. Det funker som bare det.

Einar Gaupås sier seg helt enig: - «Vaskemiddelet» ligger i ovnen, skriver han og sikter til asken. Tørk over etterpå med er tørt papir. Men gjør det når glassene er kalde. 

Vann, Zalo, Salmiakk, Jiff

Liv Nancy Hagen har en litt annen innfallsvinkel: - Fyll vann i en sprayflaske, ha i litt zalo og litt eddik - spray på og tørk av med kjøkkenpapir / Vips så er den blank å fin. Enkelt og greit, skriver hun.

Lisbeth Kihle Siltvedt mener det ofte holder med tørkepapir og kaldt vann, hvis man gjør rengjør ofte. Ellers benytter også hun litt aske på papiret og gnir hun også.

‪Kari Harridsleff og Anita Lorenzen anbefaler rett og slett å bruke avispapir, fuktet i vann, mens Marianne Bro Alfredsen gjerne også bruker litt salmiakk på papiret. Eller Jif, som er Frode Stokkes anbefaling.