Det hersker åpenbart liten tvil om at tiltakene hytteeierne har gjennomført på sine eiendommer i strandsonen er gjort uten kommunens godkjenning. Men er de dermed å anse som ”ulovlige”, eller er de bare satt opp ”uten søknad”? Og hva er så forskjellen?

 Befaringen er behørig dekket av avisen Lindesnes, som kan fortelle at planutvalgsleder Harald Øyslebø fikk gjennomslag for å moderere begrepet ”ulovlige sjøboder” til  å kalle dem ”satt opp uten søknad”. Sammen med utvalgsflertallet håper han Fylkesmannen dermed vil se på tiltakene med noe mildere øyne.
 
De kontroversielle tiltakene handler om levegger, molo og sjøboder som er ført opp uten godkjenning. Klageren mener det er urettferdig at enkelte kan ta seg til rette, noe han hevder  fører til en stor grad av forskjellsbehandling i strandsonen.

I følge avisen Lindesnes fikk planutvalget på befaringen se at brygger er blitt hellelagt og pusset opp. En levegg i tre er erstattet med en vegg av massiv stein. En sjøbod har en hytteeier ikke kunnet dokumentere. Og en liten sjøbod er flyttet og bygget større, slik at det mer framstår som en liten hytte i sjøkanten. Alle er tiltak som lederen av teknisk forvaltning, Sveinung Haaland, klart betegner som søknadspliktige og dermed ulovlige, skriver avisen.
 
Det var da politikerne skulle diskutere de ulovlige sjøbodene debatten antok en form som gjorde at planutvalget slo over til ”definisjonsutvalget”, som avisen kaller det. For selv om alle var hjertens enige om at tiltakene var utført uten tillatelse, begynte enkelte utvalgsmedlemmer å findefinere begrepet ulovlig.
 
– Jeg ønsker at vi skal ta ut punktet med at dette et er ulovlige tiltak. Og heller poengtere at tiltakene er satt opp uten gyldig søknad, sa Harald Øyslebø.

– Men å sette opp sjøboder uten søknad, er ikke det ulovlig? ville Kjell Støle vite.
 
– Det er satt opp uten søknad, fastholdt Øyslebø.

– Og det er lovlig? sa John Kittelstad.

– Der er jeg enig med leder. Det går an å omformulere det slik at de er satt opp uten at det gitt formell tillatelse, sa Åge Sæveland.

– Men det er jo like fullt ulovlig, repliserte Støle.
 
– Det handler om måten det blir skrevet på overfor dem som skal se på saken videre. Står det ulovlig vil de straks reagere negativt, sa Øyslebø i følge LP.
 
Utvalget samlet seg om en formulering hvor de finner at boder og levegger er satt opp uten at det er gitt tillatelse. Og at hytteeierne må søke om tillatelse til å beholde tiltakene. Fristen er satt til 15. oktober.

 
Når det gjelder bryggene, mener utvalget det ikke er gjort mer enn det som kan karakteriseres som vedlikehold. 

 
Lindesnes har til slutt slått opp i ordboka for å finne veiledning. I følge den definires ulovlig som en handling som strider mot loven, og er lovstridig, avslutter Lindesnes