Connected Car er stikkordet på det som vil kunne gi en rekke nye nett-tjenester i så godt som alle biler fra årsmodell 2001 og framover. Men her og nå konsenterer vi oss mest om det med radiolytting, siden det er så akutt.

For det er jo ikke noe poeng å først kjøpe DAB-adapter når du kanskje likevel ønsker å gjøre bilen din "smartere". I alle fall hvis radio er inkludert i "smartpakka".

telenor
Leder for mobil i Telenor, Bjørn Ivar Moen, lover trådløst nett i bilen. (Foto: Martin Fjellanger/Telenor)

Kobles til bilens port

Leder for mobil i Telenor, Bjørn Ivar Moen, opplyser i en pressemelding at selskapet lanserer Telenor Connect i samarbeid med en rekke partnere, og at det er et rikt innhold i løsningen.

Selve tilkoblingen av enheten skjer i bilens port, som normalt ligger til venstre like under rattet på bilen.

Åpen for flere tjenester, også radio

Vi er nå blitt ørlite grann klokere enn da vi skrev starten på denne artikkelen for et par dager siden, etter å ha snakket med Hanne Knudsen i Telenor.

Hun kan ikke bekrefte at radio blir en del av pakka, men er veldig åpen for at det kan bli. I det hele tatt er Telenor åpen for mange tjenester i Telenor Connect-løsningen.

- Er det noen smarte gründere der ute, er det bare å ta kontakt, sier hun.

Til nå er  If skadeforsikring, Circle K, Bertel O. Steen, EasyPark, Swedspot og Mekonomen med, i tillegg til Telenor selv.

Når?

Om det skulle bli radio, begynner det å haste, for FM-nettet slukkes fortløpende. Nordland er allerede ute, og 8. februar står Trøndelag og Møre og Romsdal for tur.

- Vi regner med at Telenor Connect kommer i år, opplyser Knudsen. Men hun kan ikke si noe om det vil ta tre måneder, seks måneder eller kanskje mer. Årsaken er at de starter testingen nå, og så spørs det hvor mye som må fikses på og redesignes. Og hvor lang tid dette tar.

Pris og tilgjengeighet

Hanne Knudsen kan selvfølgelig ikke si noe om pris ennå, men regner med at det blir en engangspris på den nødvendige enheten som skal til, og at det så blir en abonnementsordning på tjenesten.

Men dekningen lover hun skal bli bra, siden de skal bruke det eksisterende Telenor-nettet. 

Konklusjon:

Mye synes usikkert, og hvis det bare er DAB-radio du er ute etter, skal det trolig mye til at det vil lønne seg på sikt å satse på Connected Car-løsningen.

Men hvis du er glad i tekniske duppeditter og spennende innovative løsninger, er jo saken en helt annen. Så spørs det bare hvor lang tid det vil ta.

 

Lure hytte-apper?

Som nevnt, Telenor er åpen for mye forskjellig i Connected Car-løsningen.

Så hvis du både har gode ideer for hyttefolk og skjønner hvordan det skal løses teknisk, kan du jo ta kontakt.