Bildet: Krogsveen i Tønsberg legger nå ut ti sjøeiendommer i markedet. Sevikveien 21 på Nøtterøy skal selges for rundt ti millioner kroner, og Jørgen E. Pettersson tror ikke det blir vanskelig å finne en kjøper. Foto: Kirvil Håberg Allum

Salget av fritidsboliger ved sjøen begynner unormalt sent i år. På finn.no finnes et svært begrenset utvalg fritidsboliger til salgs i Tønsberg-området akkurat nå. Fra og med i dag begynner meklere å fylle opp med ledige sjøeiendommer. Antall hytter som kommer for salg, holder derimot ikke til alle som ønsker å kjøpe.

Stor pågang

- Markedet preges nå av mange kjøpere som sitter og venter, mens selgerne fortsatt er usikre på om kjøperne er der, sier Jørgen E. Pettersson hos Krogsveen, en av de store meklerne på hyttesalg. Han forklarer:

- Svært få av dem som sitter på sjørelaterte eiendommer er nødt til å selge. Før de setter i gang, vil de først se omsetninger for å være trygge på å finne en kjøper som er villig til å gi rett pris.

Hytter for 100 millioner

Pettersson selv er trygg på at det handles eiendommer der ute. Så trygg at han velger å starte hyttesesongen nå. I første omgang ved å slippe ut i markedet ti eiendommer nær sjøen til en verdi av 60 millioner kroner.

- Vi har sjørelaterte eiendommer klare for salg til over 100 millioner kroner. Men noen av dem vil ikke bli annonsert i full åpenhet, sier Pettersson.

Beste notering på hyttesalg hadde han våren 2007. Så begynte hyttemarkedet i likhet med boligsalget å kjølne utover 2008. Kjøperne fant ikke tryggheten helt i 2009 heller, men i år er de definitivt nede fra gjerdet, ifølge Pettersson.

Luksushytter selges i skjul

Han tror hytter som legges ut nå, vil gå raskere med flere kjøpere om beinet. Med den situasjonen tror han også på en svak prisoppgang i hyttemarkedet i år.

- Kjøperne er både flere og mer på hogget i år enn i fjor. Det merker vi på at flere vil registrere sine ønsker i vårt kjøpsregister, sier Pettersson.

Blant godbitene har han blant annet en øy i Tjøme-skjærgården som vil legges ut for salg med prisantydning rundt 20 millioner kroner. Men den vil du ikke se annonsert i aviser eller på finn.no.

- Nei, selgerne av de dyreste eiendommene ønsker å være mer diskré. Ofte er disse eiendommene forbundet med kjente personer og får fort mediefokus. Salgene foregår derfor ofte i det stille ved at selger henvender seg til oss og vi finner en kjøper i vårt register, forklarer Pettersson.

Tore Solberg1
Hyttemegler Tore Solberg venter et par uker med vårslippet sitt.

Venter et par uker

Hyttemekler Tore Solberg i Z-Eiendom venter ytterligere to uker før han slipper sine fritids-eiendommer ut i markedet. Han også anslår en verdi på over hundre millioner kroner på det som kommer.

- Vi tror på et bedre marked for hver dag som går. Vi har flere eiendommer inne til 15, 20 og 30 millioner kroner og har så smått begynt å kontakte kjøpere, sier Solberg.

Sprer salgene

Tor Fredrik Westrum Lindman hos EiendomsMegler 1, tidligere Georg Solberg AS, merker også langt flere kjøpere i markedet enn hytter til salgs. Han kjører ikke et eget hytteslipp, men sprer salgene utover sesongen. Snart legger han blant annet ut en hytte til salgs på Torgersøya med 55 meter strandlinje til 3,95 millioner kroner.

Marius C. Lindhjem på fritidsavdelingen til DnB NOR Eiendom skylder i hovedsak på været for sen start på hyttemarkedet i år.

– Det er ikke lenge siden vi hadde frostnetter, og selgerne ønsker at hytta skal ta seg finest ut med litt grønnere omgivelser. I løpet av fjorten dager slipper vi litt og litt ut i markedet og regner med å ha en visningstopp i forkant av pinsen, sier Lindhjem.

 

RELATERTE SAKER:

Temperaturen opp i hyttemarkedet

22 000 husstander har planer om hytte, drømmen er ved sjøen

- Kjøpere vil se om noen er like dumme eller smarte som dem selv