Vinterferien gir gode muligheter for utendørs kvalitetstid. Men hvordan får vi med oss de minste ut i skog og mark? Hvordan gjøre vinterdagen til en spennende dagsreise, uten unger og voksne som lengter tilbake til pc-en? Vi har samlet tipsene om hvordan du kan motivere minstemann til å gå bare liiiitt til.

 

Les også: Har oppskriften på hytteromantikk

Krokofanter og troll

- Under her bor det et troll. Derfor er det trollskum i elva. Sebastian Lorentzen i Brekke naturbarnehage ser alvorlig på meg. Flere ganger i løpet av den lille rusleturen har jeg fått beskjed om å være stille. Når barna i Brekke naturbarnehage går på tur, gjelder det å trå varsomt, og se seg godt for. Særlig når man beveger seg gjennom Krokofantskogen, for der bor Krokofanten. Og han er ikke god å komme ut for.

- Hysj!

Vår Gustavsen sperrer øynene opp. Det kommer noen tydelige knirkelyser fra skogen ved siden av stien. Noen ville kanskje sagt at det var et tre som slo mot et annet tre, men Vår vet bedre.

- Det er Krokofanten. Nå må vi være ekstra stille, han må ikke høre oss.

- Vi har satt navn på steder der vi pleier å gå på tur. Vi prøver å gjøre turen litt mer spennende, få ungene til å lytte og følge med på naturen rundt seg. Det er en måte å motivere på, sånn at de orker å gå videre, sier pedagogisk leder Linn Marita Hushovd.

Les også: Nå får friluftsfolket lovet til mer

Aldri sur

Turistforeningen og Barnas turlag har mange gode og konkrete råd for hvordan man gjør turen best mulig for små og store barn. Her er noen av dem:

Sørg for en god start – pakk matpakke, gjør klar termoser og sekk før du kler på barnet og begynner å mase.

Selg inn turideen din til barna – vær entusiastisk og tro mot prosjektet.

Bestem gjerne rammene for turen, men la barna være med å bestemme og planlegge litt.

Ta med sunn og næringsrik mat og drikke. Brød med pålegg, frukt, vann og varm drikke er det beste, men små premier som pastiller og sjokolade hjelper ekstra godt på humøret.

Bestem om målet med turen er å være ute og leke, eller å komme fram til et spesielt sted eller en topp.

Sett ord på de positive turopplevelsene både på turen og i etterkant.

La barna gå først og bestemme tempoet. Det er mer motiverende å ligge i tet enn å halse etter i baktroppen. La gjerne barna ha med en venn på turen, da går det meste mye lettere.

Kle dere etter vær- og føreforhold - ingen har det gøy om de fryser. Vindtette og vanntette bevegelsesvennlige klær er viktig, og det er bedre med flere tynne lag enn ett tykt.

Kle deg selv godt - praktisk og varmt. Voksne som fryser og som ikke kan bli møkkete, er dårlig turselskap for barn.

God tur!

Besøk Hytteavisens facebookside