GD Hytte opplyser at fagforeningshytta blir flyttet til neste år, og at LO i har gitt 1,7 millioner kroner til prosjektet. 

 

Overnattingsmulighet på museet

I 2020 blir så Gråhøgdbu flyttet. Hytta, som du kan se på bildet, er en gave fra Den Norske Turistforening, og grunnen til at den ikke kan stå der den står, er av hensyn til villrein. Men ei ny hytte skal bygges i nærheten.

Miljøvernmyndighetene og fylkeskommunen betaler flyttingen av hytta, som vil fungere som DNT-hytte også på Maihaugen, som første hytte i Sagaruta, fra Lillehammer til Snøhetta på Dovrefjell.

kinck
Kinckhytta. Foto: Veslemøy Furuseth / Maihaugen

Forfatterhytte

På Maihaugens egne nettsider kan vi lese at hyttesamlingen der startet i 1989 med Kinckhytta som hadde stått på Mesnalia. Der ble den bygd i1911 og tilhørte forfatteren Hans E. Kinck. 

Det er ei stor toetasjes hytte, som viser at forfatteren tilhørte de bedrestilte. Det var til og med eget rom for hushjelpa. 

For folk flest

Først etter krigen ble det vanlig for vanlige folk å få seg hytte, og ei av disse, Myklebu, som ble bygd i Fåvangfjellet av Mathias Lundstuen i 1965, ble gitt til museet i 2016.

Mens hytta Vy er ei ny og moderne hytte som firmaet Leve Hytter i Øyer har gitt.