– Det er ekstra vanskelig å spå om myggen i år, men om jeg skal si noe, så tror jeg det blir mindre enn normalt her i nord. I hvert fall i lavlandet, sier insektforsker Arne C. Nilssen ved Tromsø Museum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Men mygg blir det uansett, og på Finnmarksvidda blir det nok som normalt, legger han tid.


Tidlig og tørr vår
Den unormalt tidlige og tørre våren i nord gjorde at insektforskeren i mai tenkte at jaha, da blir det lite mygg, hvis det fortsetter sånn.

Men så begynte det å regne. Og dermed ble bildet litt forkludret.

De stikkmyggene som særlig plager oss, overvintrer nemlig som egg, klekkes ut til larver i snøsmeltedammer i løpet av våren og kommer på vingene i slutten av mai eller begynnelsen av juni. Er det tørt, klekkes ikke så mange egg ut. Og omvendt.

– Men det kan hende, til tross for ukene med regn, at det blir lite mygg. For klekkedammene blir ikke liggende så lenge nå som om våren, når det tele i bakken, sier Nilssen.


Mange i øst og i sør
Forskeren i Tromsø understreker at det er vanskelig å spå å om myggen, og at det uansett finnes store, lokale variasjoner i hvor mye eller hvor lite mygg det blir.

Det samme sier insektforsker Reidar Mehl ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. Generelt kan han imidlertid si:

– I år er det mye mygg i hele østlandsområdet og på Sørlandet.

Vinterens store snømengder ble nemlig liggende lenge som smeltedammer i skogen, faktisk langt utover i mai, noe som gjorde at ekstra mange larver ble klekket og kom seg på vingene.

– I fjor og i forfjor tørket mange av dammene inn, og mange mygg kom ikke på vingene. I år ser det annerledes ut, sier Mehl. (ANB)