Landets kanskje aller første biovarmeanlegg med vannbåren varme til hytter kom i Fjellsnaret i Uvdal. Etter Miljøringens overtakelse av Uvdal Alpinanlegg og næringsbygget, vil lokal skogsflis bli brukt til oppvarming også der, sier Leiv Ljøstøl. Til nå har man brukt elektrisitet.

Innovasjon Norge har bevilget vel 1,3 millioner kroner til prosjekter i Øvre Uvdal, og betydelige midler kanaliseres inn i Miljøringen fra deltakerne og kommende tomtesalg. Blant annet vil en viss andel av salgssummen for salg av hyttetomt eller leilighet i området her etter bli overført til Miljøringen. På denne måten regner man med etter hvert å ha betydelige midler til utviklingen av såkalt reiselivsmessig infrastruktur. I et 20 års-perspektiv antydes det at rundt 70 millioner kroner vil komme fra salg av tomter, leiligheter og hytter. Dette er midler som vil bli disponert til investeringer i ikke-kommersiell infrastruktur sommer så vel som vinter.

- En milepæl

Miljøringen SA har bærekraftig, miljøbasert utvikling av Øvre Uvdal som hovedformål. En viktig brikke i utviklingen av Øvre Uvdal falt på plass da Miljøringen nylig fikk hånd om Uvdal Alpinsenter. Etter at anlegget gikk konkurs har Sparebank 1 Buskerud og Vestfold vært i dialog med Miljøringen om overtakelse av alpinanlegget, hovedfesteavtalen og næringsbygget. - Dette er en milepæl for Miljøringen. Nå har vi nådd vårt mål om å få hånd om begge de to alpinsentrene i Øvre Uvdal, sier Geir Prestegård, styreleder i Miljøringen SA til hytteavisen.no. I det daglige er Marit Deinboll prosjektleder som holder i trådene i Miljøringen. Nå skal det bygges skråløyper, eller sammenbindingsløyper mellom de to alpinsentrene. Derved får man et sammenhengende løypenett som binder sammen begge sider av dalen. Her etter skal man ikke måtte kjøre bil fra det ene trekket til det andre.

Høy miljøstandard

Fra før eier selskapet Uvdal alpinpark, men man har følt det maktpåliggende å få sluttet ringen og samkjørt driften med Uvdal Alpinsenter. - Ved kjøpet av Uvdal alpinsenter kan kreftene samles om å bygge en høy miljøstandard i hele området, sier Prestegård. Miljøringen er også engasjert i oppkjøringen av løyepenettet. Her deles kostnadene på totalt 750.000 kroner mellom Dagalifjellets Vel og andre hyttevelforeninger, Nore og Uvdal kommune og Miljøringen sammen med lokalt næringsliv. Den viktigste oppgaven for Miljøringen er nå å utarbeide en helhetlig arealplan for Øvre Uvdal. Et delprosjekt i denne sammenheng er områdeplan for Solsiden, som omfatter Vasstulan, Uvdal Alpinpark, Nørstebølia og Fjellsnaret.

Økt aktivitet

- Den storstilte satsingen forventes å være til fordel for mange i og med tilknytning til Uvdal. Med høyt utviklet infrastruktur vil kvaliteten på hytteturistenes og andre besøkendes opplevelser bli enda bedre, sier styrets nestleder, Leiv Ljøstøl til hytteavisen.no. Hytteeiere vil få bedre betalt for hyttene sine ved eventuelt salg, grunneierne antas å få bedre betalt for tomtene og næringslivet vil høste av den økte aktiviteten og etterspørselen etter varer og tjenester. Summen av aktiviteter mener Miljøringen skal bidra til bærekraftig utvikling og snu den negative befolkningsutviklingen i Nore og Uvdal kommune.

RELATERT SAK: Miljøringen overtar Uvdal alpinsenter