Fredag, dagen etter at hun gikk av, deltok hun for siste gang på et møte i departementet. Hun ble takket av på et allmøte der Erik Solheim og hans statssekretær Heidi Sørensen ble ønsket velkommen.
I to år har Bjørnøy møtt det partileder Kristin Halvorsen kaller nordavind fra alle kanter. Bjørnøy vil ikke snakke om kritikken hun har fått fra egne partifeller, men legger ikke skjul på at det er sterke motkrefter til miljøvern både utenfor og innenfor regjeringen.

– Må ikke undervurderes
– Vi må ikke undervurdere motkreftene til miljøvernet. Det tas ikke alltid hensyn til miljøet i et land med så sterke økonomiske krefter som i Norge. Det er et voldsomt press på å bygge ut nye områder med hytter og hus eller industri. Næringsliv blir ofte viktigere enn miljøvern, sier Bjørnøy.
Hun legger ikke skjul på at miljøvern også er et konfliktområde mellom de tre regjeringspartiene.

Trillemarka
– Vern av Trillemarka er et konkret eksempel på dette. Vi vet at Trillemarka er blant de mest verdifulle skogsområdene i Europa med mange truede arter. Vern er særskilt viktig fordi Norge ligger langt etter når det gjelder denne typer vern, sier hun.
Sp og SV står steilt mot hverandre i denne saken og Bjørnøy oppfordrer sin etterfølger til ikke å gi etter på et eneste mål.
– Jeg leverte ikke saken fra meg fordi jeg mente vi ikke hadde et miljøfaglig forsvarlig resultat. Det har så langt vært umulig å nå fram til noe kompromiss, til det står Sp og SV for langt fra hverandre, sier hun.
Regjeringen har hatt Trillemarka til behandling i over ett år, uten at den har klart å bestemme seg. Mellom Sp og SV skiller det 100 kvadratkilometer. Inntil regjeringen får bestemt seg, er 200 kvadratkilometer skog båndlagt.

– SV betyr noe
Bjørnøy ser tilbake med glede på de to årene i Miljøverndepartementet, selv om hun har fått kjeft for at hun ikke har fått gjort nok.
– Årene har vært mer interessante enn belastende, konstaterer hun.
– Noe av styrken i SV er idealismen og utålmodigheten. Det vil alltid være vanskeligere å inngå kompromiss på områder som er viktige, men SV har ikke flertall i regjeringen, sier hun.
Likevel mener hun at SV har fått gjennomslag for viktige miljøsaker. Den avgåtte miljøvernministeren trekker fram forvaltningsplanen for Barentshavet og viser til at det var flertall for å sette i gang oljeboring i områder som nå er vernet.
– Det hadde også vært flertall for å bygge gasskraftverk uten rensing dersom vi ikke hadde fått satt en stopper for det. Videre har vi fått 50 naturvernområder som dekker et område like stort som Østfold og Vestfold. Vi har fått villaksfjordene og loven om vern av strandsonen er skjerpet inn, ramser hun opp.
Hun mener også at klimameldingen ikke ville inneholdt forslag om forpliktende nasjonale mål om utslippskutt dersom SV hadde vært i opposisjon.
– Alt dette er eksempler på betydningen av at SV er med i regjeringen, konkluderer Helen Bjørnøy. (©NTB)