Det eneste du trenger å gjøre, er å kikke på nettstedet www.marinetraffic.com, der verdens skipstrafikk kan ses i sanntid takket være det automatiske skipsidentifikasjonssystemet AIS.

For å få fullt utbytte, bør du registrere deg. Etter hva vi har erfart, har dette ingen negative konsekvenser.

Mye informasjon

Utsnittet vårt fra Ytre Oslofjord, hvor det er massevis av hytter både på Østfold- og Vestfoldsida, viser følgende:

Den italienske tankbåten Ciela di Roma, på vei mot Slagentangen med en fart på 10,5 knop, har nettopp tatt ombord los fra Hvasser-losbåten 112. Denne er på vei inn til Sandøsund og har speedet opp til 23,9 knop.

Noen minutter tidligere kunne vi se at Stena Alexita, som også er en tankbåt, lå side om side med losbåten. Den var på vei fra Slagentangen og skulle til Balder-feltet og hadde ikke lenger bruk for los. Stena Alexita hadde en fart på 9,3 knop.

Tankbåtene er røde, mens losbåten er turkis.

cielo
Takket være moderne teknologi, visste vi at Cielo di Roma var på vei inn fjorden.

Kikker på Cielo di Roma

Denne artikkelen skrives på hytta litt nordenfor den øvre bildekanten, og Cielo di Roma kommer innenfor synsfeltet. Så hva er mer naturlig enn å ta en kikk i teleskopet?

På harrytur fra Sandefjord

På hver sin side av Stena Alexis ser vi Bohus, som er på vei fra Sandefjord til Strömstad i 16,5 knops fart, mens Color Viking er på vei i motsatt retning. Den går litt saktere, 16, 1 knop.

Passasjerskip vises i blått, og akkurat på vei inn i norsk farvann, kommer Stena Saga. Farten er 16,5 knop, og målet er hovedstaden.

Flere fartøyer:

Også Olava, Vesleø, Goleen, Kersti Hydén og Norbris er i aktivitet i bildet vårt.

I tillegg ser vi en rekke andre fartøyer som ligger til kai. De er markert som kvadrater snudd 45 grader. Også disse kan vi finne navnene på om vi ønsker.

Klikk på skipene

Ved å klikke på hvert enkelt skip, får du tilgang til mer informajon om dem. Nederst til venstre i bildet vårt, kan du se bilde av Stena Alexia, og lese blant annet at tankskipet er 262 meter langt og 46 meter bredt. 

Og mye, mye mer ...

Gleder du deg til sommeren?

Visst er det tid for fjellhytteliv nå, men det må være lov å se framover mot sol og sommer. Da anbefaler vi marinetraffic.com. 

Gjerne nå også, forresten, så kan du kikke på hva som foregår i farvannet utenfor hytta.

Eller drømme om fjernere farvann? Du kan klikke deg dit også.