Det er særlig østeuropeere som kan finne på å stjele en pumpe fra hytta.
 
 En ubebodd hytte kan friste forbrytere. Hvert år begås det ca 200,000 tyverier her i landet. Foto: Favoritthytten
- Mange hytter står tomme og forlatte i perioder, og det er fristende for uønskede elementer å avlegge hytta et besøk, forteller politibetjent Kari Møllerplass ved Gol og Hemsedal lensmannskontor. Erfaring viser at det er forskjellige typer innbrudd. De spenner fra total ribbing for alt kostbart elektronisk utstyr til et enkelt behov for overnatting i noen dager, gjerne kombinert med en tørste utenom det vanlige.
Når det er utenlandske tyver på ferde virker det som om alt er av interesse, installasjoner, kostbart verktøy, og gjerne også større ting som lager lyd i uthuset. Derfor kan det være lurt å sikre boder og pumpehus godt. Norske innbrekkere er som regel mer selektive og går gjerne målrettet etter omsettbart elektronisk utstyr, som data, flatskjermer, tv osv.

Ruta
- Den vanligste måten for innbrudd er å knuse en rute, åpne haspe og krype inn gjennom vinduet, forteller Møllerplass. De går oftest ut igjen gjennom døren. Ellers bryter de også opp utgangsdøra og tar seg inn og ut via denne. Ikke så mye stopper skurkene hvis de virkelig har bestemt seg, siden de som regel får arbeide uforstyrret i lengre tid.
Et godt råd i alle henseende er å skjule verdigjenstander for innsyn, selv om å trekke for gardiner totalt i en ny og kostbar hytte kan pirre nyskjerrigheten unødig. Det er ingen overrask­else at nye og moderne hytter er mer utsatt for innbrudd enn de eldre med enkel standard og sparsom møblering. Ved eldre avsides hytter velger en del hytteeiere å satse på en enkel lås som kan dirkes opp, hvis det ikke er mye av verdi inne, nettopp for å minimalisere skadene ved innbrudd.
Ofte ser man at det er serier av innbrudd som skjer, og mye tyder på at dette kan være godt organisert, med noen som holder oppsyn og sørger for at andre kan utføre gjerningene. Innbrudd kan skje til alle døgnets tider, og hyttene trenger ikke liggge svært avsides. Hytter som ligger på steder der det er mye trafikk kan se ut til å være mindre utsatt.

Alarmer
Svært mange hytteeiere går til anskaffelse av alarm. Takket være mobilnettet vil moderne alarmsystemer være uavhengig av faste telefonlinjer(som i noen tilfeller blir kappet der det er mulig) og gi beskjed på sekundet hvis noen har gått inn i hytta. Statistikk viser også at alarm virker preventivt.
-Vi har sett økende etterspørsel etter alarmer, og hytteeierne selv nok mener dette innebærer en trygghet, ellers hadde de nok ikke anskaffet alarm, sier Frode Resve ved firma Sikom i Levanger.
De vanligste alarmsystemene står i sikringsskap eller i egen boks på veggen, og er tilknyttet følere og magnetkontakter som registrerer at noen beveger seg i hytta eller at en dør åpnes.
Hvis alarmen skulle gå kan den i tillegg til varsling pr mobil også knyttes til sirene på hytta. Dette kan varsle naboer og lokalbefolkning om at noe er på ferde.
Et lite alarmsystem for hytte ligger kostnadsmessig på tre-fire tusenlapper, det finne flere modeller som er basert på 12 V spenning. Systemene kan dermed kobles til hyttebatteriet eller eget reserve batteri slik at de fungerer selv om strømmen skulle bli borte.

Hytteforsikring
Flere selskaper tilbyr forsikring for hytter, landsteder og gårdsbruk som ikke er fast bebodd. En slik forsikring kan også omfatte innbo og utstyr som er utsatt for tyveri og hærverk.
-En hytte er et kjært sted for positive opplevelser, og det verste ved innbrudd er for mange at man føler at noe privat og personlig blir invadert og truet. Dette kan ikke en forsikring dekke opp for, men er en ekstra god grunn til å se på tiltak som kan hindre innbrudd, sier rådgiver Svein Erik Rastad ved Trygvesta i Bergen. Han anbefaler at man vurderer alarm og sikringstiltak etter hvilke verdier man oppbevarer og hvor tilgjengelig stedet ligger for uønsket besøk. I en enkel hytte langt inne på fjellet er behovet for alarm neppe stort. I en hytte for helårsbruk med store verdier, rosemalte kister og verdifull kunst og antikviteter bør man vurdere sikkerheten som ved bolighus, eller kanskje velge å innrede litt med øye for hvilket omfang og konsekvenser et innbrudd kan få.
Av enkle tiltak kan det å sette skåter for vinduene kunne føre til at tyvene går videre. Å sette opp en bom med felles nøkkel for flere hytteeiere gjør at tilgjengeligheten til hyttene begrenses. Det kan videre lønne seg å se på hvor lett vinduer og dører kan brekkes opp utenfra. Ser tyven klistremerker på vinduene som forteller om alarm kan man være så heldig at de går videre med uforrettet sak. Å ha et godt forhold til naboer og fastboende, og kanskje tilogmed få noen til å holde oppsyn kan også forebygge. Å hindre lovbrudd handler svært mye om å begrensen mulighetene.