Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Mot vår og sommer: Her er sjekklista når du er på hytta i påska

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

 

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no | Foto: Chera Westman/ifi.no og Tyrilin

Det er ikke bare huset som trenger vedlikehold. Også hytta må tas vare på. Utnytt derfor sjansen hvis du skal på hytta i påsken til å ta en kontroll over tilstanden. Det er nemlig lurt å starte planleggingen av hva som må gjøres i vår og sommer allerede nå. Er det fremdeles mye snø, må du kanskje vente litt med noen punkter i vårsjekken, men ha det i bakhodet. Skal du sette bort arbeidet, bør du også hente inn tilbud

Article image
Hvis vannet perler seg på overflaten, som her, er treverket godt beiset. Hvis ikke er det på tide med et nytt strøk. (Foto: Tyrilin)

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no | Foto: Chera Westman/ifi.no og Tyrilin

Det er ikke bare huset som trenger vedlikehold. Også hytta må tas vare på. Utnytt derfor sjansen hvis du skal på hytta i påsken til å ta en kontroll over tilstanden. Det er nemlig lurt å starte planleggingen av hva som må gjøres i vår og sommer allerede nå. Er det fremdeles mye snø, må du kanskje vente litt med noen punkter i vårsjekken, men ha det i bakhodet. Skal du sette bort arbeidet, bør du også hente inn tilbud med en gang – det er nemlig kamp om de beste håndverkerne.

Article image
Ta en titt på vinduene mens du sjekker fasaden. Trenger de ny behandling? (Foto: Tyrilin)

Sjekkliste

1. Inspiser fasaden

Ta en tur langs hytteveggene for å finne ut om det er på tide med ny overflatebehandling. Er fasaden malt, må du se etter blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingfilmen. Det er tegn på at du bør male om. Er veggene beiset, bør du se om de har blitt mattet ned og suger vann. Hvis vann som sprutes på veggen trekker inn i treverket i stedet for å perle seg, bør du beise på ny.

2. Ta en titt på vinduene

Mens du inspiserer fasaden, bør du også sjekke om overflatebehandlingen på vinduene er i god stand. Vannbrettene er for eksempel ganske utsatte og blir raskere slitt enn andre deler av bygget. Se etter avflassing og dårlig kantdekk. Da er det på tide med ny behandling.

3. Vurder terrassen

Bør terrassen gjøres noe med? Ser du skjolder på plattingen, at vann trekker inn i treet og at det ser matt ut, bør terrassen snart gjøres rent og få en nytt strøk beis.

4. Sjekk takrennene

Kom deg opp til takrennene og sjekk om det ligger løv, granbar og annet som kan tette igjen der oppe. Det er svært viktig at dette fjernes. Se også til at alle skjøter er tette.

5. Se om grunnmuren har skader

Gå rundt og se etter sprekker på grunnmuren. Finn ut hvor sprekkene er og ta gjerne bilder av skadene og dater dem. Sammenlign med fjorårets bilder. Er det store variasjoner, er det lurt å høre med fagfolk om du bør sette i gang noen tiltak.

6. Undersøk taket

Så fort snøen er borte, kan taket sjekkes. Se etter sprekker og skader i takstein og beslag. Se til at taket er tett rundt pipa. Knuste takstein byttes så fort som mulig og andre skader bør også utbedres ved første anledning.