Marte Drolsum er førsteårs finnmarking og var bare på en liten multetur. På hjemvei møtte hun et par i 60-åra. De likte dårlig å møte en fremmed i området.

- Her er det vi som pleier å plukke, men vi ser at du har plukket tomt, hørte hun mannen i følget utbryte. Drolsum tilbød dem å ta noen av bærene hun hadde plukket. Da treiv vedkommende like godt bøtta ut av hendene hennes og gikk videre, forteller nettstedet.

Voldsomt engasjement

Hun la historien sin først ut på sosiale medier. Innlegget har utløst et voldsomt engasjement. Folk har meldt seg med sympatierklæringer og krav om borgervern, men også tilbudt henne multer og invitert henne med på multetur og på hytta for å plukke.

- Dette bare understreker det jeg aldri har vært i tvil om; finnmarkinger har en enorm gjestfrihet og er utrolig hjelpsomme og snille, sier Drolsum.

Eiertrang i generasjoner

Bjørg Myrland er blant dem som har kommentert hennes innlegg og sier multekrigingen er en uting. Hun minnes med ubehag at hennes nå avdøde enkel en gang ble slått ned under multeplukking.

– Han hadde vært og plukket oppe på Myrland, der hvor jeg kommer fra, og det var det to menn som ikke likte og de slo han ned så han ble bevisstløs. Han anmeldte forholdet, men det ble aldri oppklart, sier hun til iFinnmark.

Hun trodde multekrigen skulle gå over med åra, men det gjør den ikke. 

- Jeg tror eiertrangen er så stor hos den enkelte at det hele blir litt voldsomt, og at den går gjennom generasjoner.