- Det er bra med smågnagere i år, særlig skogmus og klatremus. Årsaken er at det var mye eikenøtter i fjor høst. Vanligvis er vinteren streng mot disse dyra og mange dør av matmangel. Men i høst var det mye eikenøtter, og disse ligger under snøen om vinteren og blir mye mat. Det gjør at langt flere mus overlever, sier Selås til Nettavisen. Mye mat om vinteren, vil si at flere mus overlever og formerer seg - og det blir mange flere den påfølgende høsten også.  

Altså gjelder det å treffe sine forholdsregler hvis du ønsker å komme fram til ei hytte uten gnagsår på møblementet og muselort både her og der.

Stein Birger Østmo hos Rentokil har sett det meste når det gjelder skadedyrs adferd i hus og hytte. - Du vet hvor fort man kan glemme et vindu, setter igjen slikt som en pose havregryn eller en sekk hundefôr når man står på farta hjem fra hytta. Enkelte insekter kan feste i ukesvis på pelstøy eller tekstiler på hytta, forteller Østmo til Hytteavisen.

Tett igjen
- Ei hytte er det samme for smådyr som for oss, et sted der vi inntar mat og finner ly. Sørg for å gjøre det vanskelig å komme inn og legg ikke igjen noe som er spiselig. Det er også viktig å unngå forhøyet fuktighet. Skogen er full av borebiller som er ute etter å prøve seg på treverket, forklarer Østmo.
 
Også Selås mener at den eneste måten å sikre seg mot at gnagerne kommer inn i hus eller hytte er å sørge for at bygningen er tett. Hvis ikke dette nytter er det bare musefeller som duger, sier han til Nettavisen.
 
- Det finnes noen midler som er å få kjøpt, som museskrekk, som skal holde dem unna. Men er de veldig sultne, så kommer de seg inn uansett. Skogmusa er vanvittig god til å klatre og hoppe - er det en liten åpning, så finner den det - og da følger de andre etter luktsporet til den første.

Musepest

Mange er redd smitte og sykdom fra mus, men Selås sier til Nettavisen at han selv aldri har opplevd å bli syk, til tross for at han har jobbet med de små dyrene i årevis.

- Men det er ikke helt feil å tro det. Det vanligste er at folk får musepest, noe som ikke nødvendigvis forårsakes av kontakt med dyrene. Men har man eksempelvis et vedskjul med mye mus, vil det også bli mye avføring, og det kan man puste i seg og bli sjuk av.
 
Det finnes også data som viser at det finnes noen sykdommer som er mer vanlige de årene det er flere mus, sier førsteamanusis Selås til Nettavisen.