Kvikksølvet er på vei mot 20-30 minus i fjellstrøkene og kan krype ned mot 10-20 ved kysten. Kulda er i ferd med å sette sitt definitive jerngrep på hytter såvel i fjellheimen som i strandkanten. Man kan forsåvidt bare krype inn og fyre i peisen, men på en del hytter vil dessverre eierne få seg en ubehagelig overraskelse på grunn av temperaturen. Før jul i 2010 var det forhold som ligner på dagens. Resultatet var over 7.000 innmeldte skader på hytter. Til sammen kostet de forsikringsbransjen rundt 300 millioner kroner. De fleste skadene skyldes frostsprengte rør.

LES OGSÅ: Ny versting-vinter for frost- og vannskader

Vannrør i hytter er særlig utsatt for frostskader. Vannet er stillestående når hytta ikke brukes, og i tillegg er strømtilførselen i hytteområdene ofte mindre stabil enn i byer og boligområder. Kombinasjonen kulde og lite snø er også uheldig. Snø oppetter veggene isolerer.

Et frostsprengt vannrør kan forårsake svært dyre og dramatiske skader, særlig når opptining skjer uten at det er folk til stede. Problemet for deg som hytteeier er at skader som skyldes manglende ettersyn og vedlikehold kan havne i kategorien av skader som forsikringsselskapene ikke dekker.

LES OGSÅ: Er hytta godt nok forsikret?

Årlig mottar forsikringsselskapene saker fra hytteeiere der vannledninger har sprukket, mengder av snø på taket har medført bygningsskader, snø på tak har medført vannlekkasjer og så videre. Oppdager man skadene etter at mildværet har kommet, er det ofte for sent. Og har man ikke gjort leksa si med jevnlig ettersyn, venter trolig en heller usikker feide med forsikringsselskapet.

På yr.no kan du sjekke værutsiktene der din hytte ligger.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE