Men sjekk istykkelsen nøye, oppfordrer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Særlig ved osene kan isen være tynn, selv om den er trygg på vannet for øvrig.
NVE melder om store forskjeller når det gjelder istykkelse i vårt langstrakte land. I Finnmark er det farbar is på alle vann, men jo lenger sør man kommer, jo høyere opp må man for å finne trygg is.
Generelt sier NVE at isen er farbar i høyfjellet over 1.000 meter i Sør-Norge, avtakende til 400 meter over havet i Troms. Men lokale variasjoner er det mange av. Isen har begynt å legge seg på små vann i lavlandet på Østlandet, men i kystnære strøk tar det vanligvis lengre tid før lavereliggende vann fryser til.

Regulerte vann
Regulerte vann har som regel områder med svært svekket is. De fleste steder i landet har også hatt unormal stor vannføring på grunn av mye regn i det siste, og vannføringen påvirker også tilfrysingen, særlig ved grunner og oser.
NVE er i ferd med å etablere en landsdekkende kartbase over regulerte vann, der det er merket med rødt hvor isen er særlig svekket på grunn av reguleringer. 290 av landets 835 vannmagasiner er foreløpig registrert i kartbasen. Kartet finnes her hos NVE.

Variert i Oslomarka
I marka rundt Oslo er forholdene varierte. Mange vann har trygg is, noen beskrives til og med som å ha «praktfull is», mens andre er usikre. Det gjelder blant annet Store Sandungen, der den tidligere OL-vinneren Ivar Formo ble funnet druknet tirsdag kveld.
Ifølge skiforeningen er det generelle bildet at små og grunne vann alle har flott skøyteis. De fleste større vann har også fin is, men unntakene finnes. På skiforeningens nettside finnes god informasjon om skøyteforholdene.
Skiforeningen minner også om at det ikke finnes trygg is, bare trygge skøytere som utviser forsiktighet og har med seg ispigger, staver, redningsline og aller helst går flere sammen. (©NTB)