Hvis du ikke vil lage dem hjemme, kan det jo være en veldig fin hytteaktivitet å snekre kassene der. Da må du bare huske på å ta med deg materialer, hvis du ikke har noen bordbiter liggende der.

Og så kan det være veldig fint for de yngste med litt meningsfull snekring.

Lite kresne beboere

Småfuglene er ikke så nøye på hvordan boligene deres ser ut, så her er det bare å slippe fantasien løs, både når det gjelder fargevalg og former. Men - én ting er viktig, golvarealet må være stort nok. For innholdet i de bittesmå eggene vokser seg ganske så store gjennom foringssesongen, før ungene forlater hjemmet sitt.

4fuglekasse
Cecilie Wiegels fra Bærum snekret fuglekasser sammen med Alexander Blokkum på Hytte2013      

Noen greie mål

Meisekassene må ha et golvareal på minst 10 x 10 centimeter, gjerne litt større. Og så bør det være cirka 18 centimeter opp til hullet. Ideelt sett bør det ha en diameter på fra 28 - 32 millimeter. Men, om det kniper, og du ikke har noe bor på hytta, trenger du slett ikke å droppe fuglekassesnekringen. Du kan godt bare skjære ut en bit på cirka 3 x 3 centimeter øverst i hjørnet, rett under lokket. Lokket skal stikke litt ut, slik at fiender ikke så lett kommer til, og så er det fornuftig å felle bunnen inn i kassa, så det ikke trekker vann inn i reiret. Forresten - det er lurt å tenke seg litt om hvor du henger kassene, så du ikke blir plaget med fuglelopper. Et tre noen meter fra hytta, kanskje. Og hvis du vil henge den på veggen, er det lurt at det er litt unna uteplassen og vinduer og ventiler.

kattugleunge i fuglekasse
Kattugleunge i gammel, men god kasse.

Mange forskjellige kasser

En rekke fuglearter setter pris på menneskehjelp, og hvis du søker litt på nettet, vil du finne mål og utforming på en rekke spesialkasser. Her nøyer vi oss med målene på kattuglekasser, hvis du har lyst til å lage noe som ruver litt: De skal ha et golvareal på mellom 25 x 25 centimeter og 30 x 30 centimeter. Høyden på kassa skal være cirka 60 centimeter, hvorav omtrent 40 skal være under hullet. Det bør ha en diameter på omtrent 12 centimeter, eller eventuelt skjæres ut i hjørnet rett under taket. Da kan godt kassa være noe lavere.

Haukugle
Haukugla kan også finne på å ta i bruk ei kattuglekasse.

Trenger reirmateriale i bunnen

Kattugla hekker vanligvis i hule trær, der det er morken ved i bunnen. Dette kan du etterligne ved å tømme en bærepose eller to med bøss fra vedskjulet, eller bruke en råtten stubbe til våren. Det er viktig at kassa henger slik at det er fri innflyving til hullet. I denne kassa kan du også få haukugle, kvinand eller laksand.

Her er en annen morsom fugleaktivitet for store og små.