Miljøtak AS presenterte på Hyttemessen denne høsten en solcelleløsning for hytter med torvtak, hvor panelene kan integreres i selve torvtaket. På den måten unngår man overdimensjonerte og sjenerende solcelleanlegg, som går på bekostning av omgivelsene i hytteområdet.

Har løst viktige utfordringer

En stor utfordring ved bruk av torvtak, er å sikre at taket er 100% tett. Det har Miljøtak løst ved å benytte sin egen helsveisede miljømembran som underlag. De har også løst problematikken rundt at gresset på torvtak skyggelegge solcellene, noe som gjør at strømproduksjonen blir redusert. Miljøtak leverer en komplett løsning som inkluderer panelovervåkning.

Det finnes mange forskjellige solcelleløsninger og mye forskjellig utstyr på markedet. Miljøtak over tid studert de ulike alternativene, og funnet fram til løsninger og utstyrspakker som kan være lønnsomme.

Egen app

Selskapet benytter paneler fra REC Solar som er tilpasset det norske klimaet, og som gir lite gjenskinn. Microinverteren fra Apsystems har en innebygget panelovervåkning som gjør at solcellepanelet til enhver tid kan produsere. Det gjør også at man kan forvente inntil 10% høyere produksjon gjennom året. Pakken inkluderer også egen app som viser sanntidsproduksjon på alle solcellepanelene.

Lagrer el-overskuddet?

Miljøtak prøver i disse dager ut en løsninger for batterilagring som vil gjøre det mulig å ta vare på overskuddet og benytte dette i tiden på døgnet hvor det ikke er sol. Med batteri kan det også være mulig å lade om natten og benytte overskuddet når strømmen er dyrest.

Fra 2022 vil det komme en ny effekttariff på nettleie, noe som vil slå positivt ut for dem som har installert batteri. Selskapet vil imidlertid skaffe seg bedre oversikt over driftskostnadene ved bruk av batterilagring før de tilbyr denne løsningen til sine kunder.