Gapahuk er blitt til i et samarbeid mellom Snøhetta og Rindalshytter. Samarbeidet og den smått oppsiktsvekkernde Gapahuk-modellen ble presentert i april i år. Med Snøhetta på laget skulle det bare mangle om ikke hytta ville vekke oppsikt. Etter en omtale i Dagens Næringsliv sist lørdag raste det inn med henvendelser til Rindalshytter - rundt 600, forteller daglig leder Per Inge Hyldbakk til NRK Møre og Romsdal.

 
Picasa
Illustrasjon/renderinger av Gapahuk i utemiljø: MIR.

Vridd tak

Hytta som er satt opp på Valsøya skal imidlertid ikke benyttes som familiehytte. Den blir resepsjonsbygget i et nytt opplevelsessenter og klatrepark som åpnes til våren. Utviklingsplanene på Valsøya er det også Snøhetta som står bak.

Gapahuk er åpen og har gode lysforhold i begge kortendene, takket være vridningen på taket. Dagslyset fyller hytta gjennom flere høye vinduer, fra morgen til kveld. Hytta har tre nivåer og vil naturlig kunne tilpasses et skrånet terreng.

– Vi har prioritert fellesrom, overdekte uteplasser og utsyn, uttalte seniorarkitektene i Snøhetta, Anne Cecilie Haug og Andreas Joyce Nygaard da modellen ble lansert i vår.

Inspirert av det enkle

Arkitektene tok utgangspunkt i en svært enkelt ide da de laget Gapahuk-konseptet.

– Vi var inspirert av det enkle livet i naturen, det å kunne legge seg ned på bakken og spenne et tak over for å skape ly for været, sier Haug og Nygaard. Bygningskroppen til er kompakt og lar seg raskt varmes opp. Hytta er tegnet slik at den også kan fungere «off grid» - det vil si med tank til kloakk og med solceller på taket til strømforsyning.

GAPAHUK med peis
Illustrasjon av Gapahuk interiør: Snøhetta

Internasjonal satsing

Gapahuk er tuftet på Rindalshytters visjoner om ekte håndverk, miljøvennlige materialer og god kvalitet. Rindalshytter satser på et bevisst, bredt og internasjonalt marked når Gapahuk nå også skal lanseres ingternasjonalt, sier Hyldbakk. 

– Vi er veldig stolte av at Gapahuk har blitt en hytte som ikke så enkelt lar seg sammenligne med andre hytter. Det ligger en tanke bak hver eneste kvadratcentimeter, sier Hyldbakk.

Enkelt vedlikehold, kontrast mellom det vidåpne og det trygge, er egenskaper Hyldbakk framhever ved ”GAPAHUK”. Dessuten er hytta lett å plassere i hvilken som helst himmelretning og i variert terreng uten å kompromisse med bokvalitet og formgivning.

– Dette mener vi ikke bare er unikt for hyttemarkedet. Det er arkitektur i verdensklasse, sier daglig leder Hyldbakk.

Rindalshytter_Gapahuk_VedFjorden_www
Illustrasjon/renderinger av Gapahuk i utemiljø: MIR.