a11IDgI70kdCpMhKfqUHfQom3NQLvRS3cqJnGk9mIFIQ 2
- Det er solide snømengder på hyttetakene i Myrkdalen, sier Lars Rørbakken. Sist forholdene var som dette var vinteren 2018.

Alle foto: Privat

- Det har vært full fart i flere uker nå. Ja, kjøret begynte før corona og hytteforbudet. Men nå har det tatt helt av, sier Rørbakken. Det er særlig hyttetakene i Myrkdalen Fjellandsby han arbeider med. På flatene i Myrkdalen ligger det nå mellom 2 og 2,5 meter med snø. Øverst i feltet er det vesentlig mer, forteller Rørbakken.

Styrketrening for strongman

- Det er 150 høydemeter i forskjell i hytteområdet. På takene øverste i feltet kan det godt ligge et tre meter tykt snølag. Og mye av snøen er også skikkelig tung.
 
- Det blir god trening av å måke slikt?
 
- Når du står og måker sammenhengende i 10-12 timer kjenner du mer på slitenheten enn muskelbyggingen, tilstår strongman Rørbakken. Han har i flere år vært kåret til Hordalands sterkeste mann. I konkurranse om tittelen Norges sterkeste har han vunnet sølv to ganger. Sølv har han også i konkurransen om å være sterkest i Norden.
Skjermbilde 2020-03-22 kl
Slik ser det ut før Lars Rørbakken setter i gang. Et tre meter tykt snølag er ikke uvanlig på et hyttetak.

Ser biler stikke av

Normalt anser han snømåkingen som trening. Men nå har han akkurat som i forrige toppsesong i 2018, måttet innhente ekstra hjelp for å måke kundene unna.
 
- Det er hardt arbeid. Mange har opplevd solid vektreduksjon etter å ha jobbet med dette en tid, ler Rørbakken.
 
Også vakthold er det stadig flere hytteeiere i Myrkdalen som etterspør i disse dager. Siden det er hovedgeskjeften til selskapet hans, faller det lett å si ja også til denne type forespørsler.
 
- Registrer du unormal trafikk i hytteområdet?
 
- Vi merker jo at det kommer noen biler sigende, men de stikker straks av når de ser noen her. Vår oppgave er å avverge innbrudd og tyverier, så vi nøyer oss med å notere bilnumrene. Det er jo ikke sikkert at de har uærlige hensikter, men man kan aldri vite. 

Vokter over 600 hytter

Styreleder i Myrkdalen Fjellandsby Hytteeigarlag, Vidar Solheim, forteller til NRK at de nå har engasjert Rørbakkens firma til å vokte det folketomme området.
 
– Jeg har respekt for at flere er urolige nå og derfor har vi bestemt oss for å engasjere et profesjonelt firma. Det dreier seg om vakthold for omtrent 620 hytter, sier Solheim.