- Ja, trugemarkedet har vokst kraftig de siste årene, særlig etter at aluminiumstrugene kom i nye og mer moderne varianter, sier varehussjef Erik Berg-Pedersen til Hytteavisen.

- Hytteeierne er den klart største kundegruppen på truger. I XXL-sammenheng har vi allerede omdøpt en av trugevariantene til "hyttetrugen".

Bak seg har varehussjefen flere meter utstillingsvegg med en rekke ulike trugemodeller utstilt. For ganske få år siden var det neppe noen som kunne forestille seg et slikt utvalg. Det forteller mye om interessen.

LES OGSÅ: Gå på jakt etter gaupespor

Truger02_426x639
Varehussjef Erik Berg-Pedersen på XXL med to populære truge-varianter.

Gode for tung bør

Men hvorfor truge-eksplosjon? Varehussjefen leter litt etter forklaringen. Kanskje er det enklere å ta på truger enn å spenne på skiene når du kommer fram til dyp snø foran hytta en sen vinterkveld. Kanskje er truger også et mer praktisk "fottøy" enn ski når du for eksempel skal bære sekker, koffert og kanskje vann fram til hyttedøra. Salget av "hyttetrugen" går i hvert fall rett til værs.

- Selv om det største antallet truger selges til hyttebruk, er det også mange som vil ha truger til andre aktiviteter. Å gå på tur med truger er blitt både komfortabelt og lett. De er blitt smalere og lengre enn de tradisjonelle tretrugene. Man må bare definere hovedbruksområdet før man kjøper, sier Sondre Sødal Grasbekk i villmarksavdelingen.

LES OGSÅ: Her finner du vinterløypene

Bæreevnen viktigst

Bæreevnen er et hovedskille mellom truge-typene. Hos XXL opererer man med to hovedkategorier: Gruppen 21 tommer (53,2 cm) til 25 tommer (63,5 cm), og gruppen 30 tommer (76 cm) til 36 tommer (91 cm). Innenfor hver av gruppene finnes det truger i ulike kvaliteter og pris.

Denne tabellen forteller deg hvilken truge som passer din vekt best:

  • 21 tommer – 36-38 kg
  • 25 tommer – 54-91 kg
  • 30 tommer – 70-100 kg
  • 36 tommer – 80-136 kg

Tubbs Xplore blir kalt "hyttetrugen" og er den rimeligste modellen i avdelingen. Den koster rundt 400 kroner og ansees å ha gode og allsidige egenskaper. Men til klatring er den ikke så mye tess, skal vi tro Sødal Grasbekk.

- Til turbruk er Venture bedre. Fotstøtten er kraftigere og gir bedre støtte. Testvinneren heter Moluntaineer. Den har god låsmekanisme, kraftig binding og solid gripeevne. Trugen har også hælløft, en bøyle som gir støtte til støvelen når du går i kraftig motbakke. Som navnet indikerer er den beregnet på toppturer med oppakning på ryggen. Den passer også under krevende føre- og terrengforhold, sier truge-eksperten.

LES OGSÅ: Nå lurer iskald ørret under isen

Noe for truge-nerder?

Er du toppturentusiast så er nok dette et aktuelt valg, forutsatt at du svelger prisen: 2500 kroner. Er man først blitt trugeentusiast er nok interessen stor for å komplettere utstyrslisten med spesiallagete staver og gamasjer, selv om de du allerede har til skibruk passer utmerket. Stavene for trugebrukere er to eller tredelte og kan justeres alt etter snødybde og terreng. Den rimeligste todelte varianten koster rundt 300 kroner. Både staver og gamasjer for trugebrukeren leveres i flere kvaliteter og priser. Kanskje årets senvinter er et godt tidspunkt for å ta på truger og hente annerledes naturinntrykk?

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE