Av Tom Brodin

Fordi det kreves både tykkere vegger og et eget rom for miljøteknologi, går det med en del plass. Dette ønsker eierne en kompensasjon for i form av en tillatelse til å bygge 90 kvadratmeter i stedet for dagens 69.

Barkevikveien Tjøme 3
Denne hytta i Barkevikveien på Tjøme er på 69 kvadratmeter. Nå ønsker eierne å bygge ei ny, svært miljøvennlig hytte, men får ikke lov til å øke arealet. Foto: Tom Brodin

Vil levere strøm til nettet

Eierne, ekteparet Nina og Peder Anker, er henholdsvis doktorgradsstipendiat ved Arkitekthøyskolen i Oslo, med solceller som spesialtema, og professor i miljøstudier ved New York University. – Miljøhensyn står helt sentralt i prosjektet, skrev de i byggesøknaden sin, og forklarte at solcellene på taket vil sørge for at det avgis like mye strøm til nettet om høsten, vinteren og våren, som de vil forbruke sommerstid. Eierne fortalte også at de vil bruke ubehandlet treverk, som med årene i stor grad vil gå i ett med fjellet, og at nødvendige gjerder skal være i glass, slik at de knapt blir synlige.

– Gammeldags kvadratmeterdebatt

I klagen sin til Fylkesmannen skrev ekteparet Anker at Fylkesmannen må rette seg etter Stortingets klare politiske signaler, som de mener sier at klimatiltak skal gå foran visuelle inntrykk. – Fylkesmannen har ikke fulgt de politiske signalene som er gitt i Stortingsmelding nummer 21, mener de, og viser til «Norsk klimapolitikk», kapittel 7. Der legges det vekt på «det totale energiavtrykket og -forbruket i nybygg», mens Fylkesmannen, etter deres mening, bare har forholdt seg til «en gammeldags kvadratmeterdebatt som ikke reflekterer de arkitektoniske mål for nybygg som Stortinget signaliserer i miljøsaker».

– Loven er klar

Fylkesmannen, derimot, påpeker at Stortingets lover og Regjeringens retningslinjer har forrang når de kommer i konflikt med stortingsmeldinger, slik det er i dette tilfellet. «Plan- og bygningsloven sier helt klart at det gjelder et byggeforbud i 100-metersbeltet», skriver saksbehandleren i miljø- og samfunnssikkerhetsavdelingen. Og legger til at «retningslinjene fra Regjeringen er svært restriktive og tydelige på at gjentetting og nedbygging av kystsonen ikke skal forekomme». Dermed «er det ikke hjemmel for å akseptere vesentlige utvidelser av hytter fordi de gir lavere klimautslipp».

Medhold på ett punkt

I det forrige avslaget fra Fylkesmannen fikk eierne bare tillatelse til å bygge 60 kvadratmeter. Dette berodde på at en overbygd terrasse ikke var tatt med i regnestykket, noe saksbehandleren nå beklager. Dermed er det anledning til å bygge 69 kvadratmeter, men altså ikke 90.

Bryter eksisterende byggeskikk

Allerede i mars tillot teknisk hovedutvalg på Tjøme at den nye hytta kunne bygges, men under forutsetning av at Fylkesmannen var enig. I saksutgreiingen fra administrasjonen het det den gang at «den nye bygningsmassen er av moderne arkitektur, som kan synes å bryte med eksisterende byggeskikk i landskapet», men at «arkitekturen likevel er søkt å bli i pakt med omgivelsene».