I fjor hadde meteorologene ved Meteorologisk institutt cirka 36.000 telefonsamtaler med folk om vær. Bare 4 prosent, eller 1.440 samtaler, var fra Nord-Norge.

– Til sammenlikning var 74 prosent av samtalene fra Østlandet, mens 22 var fra Vestlandet, sier Jostein Mælan til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han er direktør for den kommersielle virksomheten til instituttet, marked.met.no.


Tøffe i nord
Hvorfor nordlendingene, som gjennom hele året har vær i både bøtter og spann, virker minst opptatt av det, er usikkert.

– Min private teori er at nordlendingene er tøffe når det gjelder været. De tar det de får, og er fornøyde uansett og i godt humør, sier direktøren.

I snitt mottar værtelefonen til markedsavdelingen ved Meteorologisk institutt nesten hundre samtaler hver dag, og pågangen er aller størst om sommeren.

– Det er i hovedsak ferierende som ringer og lurer på hvordan været blir. I sommer har mange på ferie i Nord-Norge ringt værtelefonen i Tromsø og spurt «Når kommer finværet?», sier Mælan.


Pysete i øst
Cirka 8.000 ringte værtelefonen på Vestlandet i fjor, mens drøye 26.500 slo nummeret for Østlandet.

Ekstra raske på labben er østlendingene når sommerferien starter. Fra januar til juli øker pågangen med 200 prosent.

– Det kan jo være fordi østlendingene da er mye ute, og da vil de vite hva slags vær det er. Men det er spekulasjoner, sier Mælan.


Ferskvare
I snitt varer hver værsamtale 90 sekunder, men mange sitter gjerne lenger og snakker med meteorologen om vær og vind.

– Vær er ferskvare, og folk er utrolig opptatt av å vite hvordan været blir akkurat der de er. Mange er også opptatt av faren for torden, sier Mælan.

I tillegg til feriefolket, er også småbrukere ivrige på værtelefonen. Det kan være bønder som lurer på om de skal slå gresset og la det tørke, eller fiskere som skal ut på sjøen. (ANB)