Tilfredse nordmenn på svensk grunn: Rolf, datter Dina og ektefelle Gry. En halv million svenske kroner måtte de betale for sin svenske idyll. Foto: Tommy C. Olsen

 

Tekst: Tommy C. Olsen og Leif Magne Flemmen post@hytteavisen.no

 Rolf Lanne fra Sarpsborg reiser sammen med familien ofte hytta i Sverige. Den ligger i Värmland, bare to drøye timer hjemmefra. De aller fleste nordmenn med hytte over kjølen har anskaffet eiendom i Västra Götaland. Over 3 000 nordmenn har feriehus her. Nest største norske ”hyttekoloni” er Värmland med vel 2 500 eiendommer. Der nest kommer Jämtland med 812 norske hytteeiendommer. De to kommuene med størst utenlandsk eierskap er Ljungby (1 140) og Strömstad (1 134).

Samlet sett er det tyskerne som dominerer eierstatistikken. Nesten 11 000 fritidseiendommer var ved årsskiftet eid av tyskere. Dansker eide knappe 10 000 fritidshus.
 
500 000 svenske
Familien Lanne hadde i flere år vært på utkikk etter et sommersted.
 
- Det er klart den gunstige prisen gjorde det lett å tråkke til, og selv om måten å plassere hyttene på er ulikt i Norge, hadde vi lenge feriert på campingplass og var liksom klar for noe mer, men vi har ingen problemer med å ha folk omkring oss, sier Rolf. Familien kjøpte stedet for 500 000 svenske kroner.
Å ha noe å holde på med er sann ferie for Rolf Lanne fra Sarpsborg, selv om Dina kjeder seg litt nå. Foto: Tommy C. Olsen
 
I den svenske hyttebyen er alle tomtene på minimum et mål. Ved å plante hekker eller å sette opp le-vegger kan man skjerme seg hvis man ønsker det. Måten å organisere hytter på har klare økonomiske fordeler. Vann og kloakk, snømåking og strøing koster under kr 1500 pr år.
 
Selmas verden
Stedet heter Sandviken, oppkalt etter en enorm sandstrand i sjøen nedenfor, i Värmlands län tre mil øst for Sunne. Regionen er foruten Selma Lagerlöfs verden et yndet turistmål for Nordmenn sommer som vinter, særlig på grunn av gode skiheiser og generelt lave priser.
 
- Det er fine veier, noe som gjør det lettvint å komme seg hit, 24 mil fra Sarpsborg, Det blir fort 10-12 helger i året pluss et par ferieuker, sier Gry. Hun setter først og fremst pris på stillheten og store friområder omkring. Etter ukas jobbing og gjøremål gir stedet familien fred og ro i felleskap. Her gjør man andre ting, uten tidspress, som å holde på omkring hytta, eller ta seg til idyller i nærheten, vandringer i kultur­landskapet og skogen. En kort spasertur fra hytta har man egen brygge, badestrand og et rikt fiske. På motsatt side renner Trysilelva forbi, her heter den Klaraälv.
 
To mål og lettbodd
Det er en rikelig hage familien har fått på feriestedet, av en eller annen grunn ble to tomter til en, så det måtte bli motorisert gressklipper og romslig redskapsbod. Huset har innlagt vann og er tilknyttet eget renseanlegg, innvendig godt over 100 kvadratmeter med tre soverom, vaskerom og kjøkken. Hytta er isolert til bruk både sommer som vinter.
 
- Som sarpinger flest er vi kanskje mer tiltrukket av det enkle liv enn laft og utskjæringer, hytta er som et lettbodd bolighus, eller en moderne hytte ved sjøen, alt på en flate, sier Rolf, som trives med å avkoblingen som ligger i å holde på å snekre og bygge, og lader batteriene til travle uker på jobben. Gry, har som østfoldinger flest svenske aner, og synes det er deilige å feriere i det gamle og det frie, dessuten passer dette godt for barn, som lett finner noen i grenda å leke med.
 
- Sverige skiller seg fra Norge på mange behagelige måter, her er mindre folk, lavere priser og frisk ren natur, perfekt for oss, sier Gry.