Synderne er i hovedsak trålerne, som skraper i bunnen mens de fisker.

– Det er en alvorlig sak, og det er viktig at noen områder forblir uberørte slik at skadene ikke forverres, sier forskningsdirektør Jan Arve Misund ved Havforskningsinstituttet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Instituttet opplyser at mellom 30 og 50 prosent av korallrev i norske havområder er skadd av fiskerier.


Verst i Midt-Norge
Ødeleggelsene er størst fra Mørekysten og nordover, og de varierer fra litt knust korall, til at alt er borte fra revene.

Konsekvensene for det fiskerike Barentshavet er ennå ikke kartlagt, men det jobbes med saken.

– Det er færre korallrev jo lenger nord man kommer, men vi har en rekke andre bunnorganismer som kan skades i Barentshavet, opplyser Misund.

For å bøte på ødeleggelsene kan rederne legge om fra bunn- til flytetrål. Trålen ligger da høyere i sjøen, og skraper ikke langs bunnen.

– Vi er positive til det, men per i dag er fiske med flytetrål forbudt for torsk, hyse og sei på grunn av bifangst, sier utredningsleder Jan Ivar Maråk i Fiskebåtredernes Forbund.


Tja til flytetrål
Et prøveprosjekt er likevel på trappene, med velsignelse fra Havforskningsinstituttet, nettopp med tanke på beskyttelse av bunnorganismer. Rederne er også positive til stengte områder.

– Men det må gjelde for alle fartøygrupper, ikke bare trålere.

Naturvernforbundet etterlyser flere midler til å undersøke effektene av bunntråling.

– Vi mangler kunnskap, sier leder Lars Haltbrekken, som også mener flere rev utenom det kjente Røst-revet bør vernes. (ANB)