Nå kan du rapportere våre dyrearter. Foto: ©istockphoto.com/Kathy Keifer
Mandag ble nettstedet www.artsobservasjoner.no åpnet av miljøvernminister Erik Solheim (SV), som mener dette vil gi nordmenn en mulighet til å vise sin kjærlighet til naturen – ved å observere og innrapportere i vår felles artsdatabank.
– Naturinteresserte kan nå bidra til økt kunnskap om artsmangfoldet i Norge, sier en entusiastisk miljøvernminister.
Øystein Dahle er helt enig:
– Kunnskap er grunnlaget for all handling, og nå vil kunnskapsinngangen øke dramatisk. Derfor tror jeg at dette vil gi mye bedre grunnlag for politiske beslutninger og handlinger, sier Dahle til NTB.
Han er rett og slett imponert over engasjementet og samspillet mellom Artsdatabanken og de frivillige organisasjonene som deltar i prosjektet.

Proff og amatør
– Norge har som mål å stanse tapet av biologisk mangfold innen 2010. For å oppnå det, er det viktig å vite mer om hvilke arter som faktisk finnes i landet vårt. Derfor har regjeringen tatt initiativ til den nye databanken, sier miljøvernministeren.
Gjennom det nye nettstedet kan ikke bare profesjonelle, men også amatører registrere sine interessante funn i naturen.
Statsråden håper dette nye verktøyet kan skape engasjement hos hele befolkningen, og at det kan bidra til ny og viktig kunnskap om mangfoldet av arter i norsk natur.
I Artsobservasjoner kan alle interesserte registrere sine funn av arter og også laste opp bilder. Når en observasjon er lagt inn i systemet, blir den umiddelbart synlig for allmennheten.

Klimavokter
Den nye databanken vil ikke bare gi oss interessante informasjoner om artenes utbredelse i Norge, men kanskje like viktig – den kan gi nyttig viten om klimaendringer, sier Solheim til NTB.
– Den kan for eksempel gi oss mer informasjon om klimaendring ved at man kan se arter på steder der de ikke fantes før. Men det kan også vise seg at arter som vi trodde var sterkt truet, er mer spredt i norsk natur enn vi trodde.
Han viser til et eksempel fra Sverige, selve pionerlandet på området, der folkelige observasjoner dokumenterer at en sommerfuglart man trodde var utrydningstruet, viste seg å være utbredt i store deler av Sør-Sverige.

Svensk modell
Svenskene har brukt 20 millioner kroner på utvikling av sin observasjonsbase, som ble etablert allerede i 2001. Nå har de stilt sin brede erfaring gratis til rådighet for sine norske kolleger.
– Her har vi faktisk masse å lære av svenskene. Selv om det sitter veldig langt inne for oss nordmenn å lære av og kopiere Sverige – her må vi bare innrømme at de har gått foran. Nå har vi fulgt etter. Det skulle vi ha gjort før, sier Solheim til NTB.
Statsråden antyder at det kan komme mer penger til artsvernet i Norge:
– Vi kan ikke være den generasjonen som ødelegger norske arter og så skal neste generasjon være dem foruten. (©NTB)