I en pressemelding fra Tryg, informeres det om at selskapet siden nyttår har hatt stor pågang av meldte frost- og vannskader på hus og hytter, og at prislappen på slike skader ligger på mellom 40- og 50.000 kroner. Det melder Moss Avis.

- Sist vinter fremstår som ekstrem. Skadene kostet oss 260 millioner kroner mer enn frostskadeutbetalinger i en normalvinter. Nå er det dessverre på'an igjen, sier Kjerstin Fyllingen i Tryg Forsikring.

Les mer om fjorårets ekstremvinter

Skader

I løpet av 9 måneder i 2010, fikk forsikringsselskapet 61.000 meldinger om vannskader i private hjem og hytter. Det var 60 prosent mer enn året før, viser tall fra Finansnæringens Fellesorgamisasjon. De totale erstatningene var på 2,1 milliarder kroner.

- Det spesielle var også at områder i Norge der det vanligvis ikke er slikt vær i vinter fikk både langvarig streng kulde og store snømengder. Mange av skadene kom i forbindelse med streng kulde og frostskader på vannrør. I 2010 fikk Tryg meldt mer enn dobbelt så mange frostskader på boliger, sammenlignet med snittet for de fem foregående årene, sier Fyllingen.

Les også: Nå bør du passe på hyttetaket

Voldsom økning

- I Tryg har vi analysert alle våre typiske vinterskader i perioden januar til mars 2010 og sammenlignet med tilsvarende skader for de samme månedene i årene 2005-2009. Overraskende nok er det Troms og Nordland, og kystområdene forøvrig, som skiller seg mest negativt ut, med en eksplosiv økning i frostskader, forteller lanssjefen.

- I Nordland var omfanget av vann-, rør- og brannskader to og en halv ganger så høyt sammenlignet med hva vi normalt forventer. I Troms registrerte vi en femdobling. Man skulle i utgangspunktet tro at nordmenn flest er vant med strenge vintre og til å ta forholdsregler mot frost og kulde. Derfor er vi både overrasket og bekymret over den eksplosive økningen, sier Fyllingen.

Pågang

- Vi hadde håp om at folk hadde lært av den strenge vinteren i fjor, og var bedre forberedt, sier Fyllingen, som er bekymret for at pågangen i disse dager signaliserer noe annet. Det står oppført i forsikringsavtalen hvilke forpliktelser du selv har for å forebygge skader. Er det årsakssammenheng mellom frostskaden og at forutsetningene i avtalen ikke er overholdt kan erstatningen bli redusert, sier hun.

Gode råd

- Det finnes mange råd for hvordan du skal forholde seg og forebygge frostskader, sier Kjerstin Fyllingen i Tryg.

De viktigste og enkleste forholdsreglene er:

  • Tilstrekkelig oppvarming
  • Stenge lufteventiler
  • Stenge stoppekran og uttappe rør som er utsatt for frost, spesielt dersom det står ubebodd i perioder. Husk hageslangen!
  • Rydde tak, balkong og terrasse for snø og is og påse at nedløp og rister er fri for snø/is.
  • Husk også å sikre hytta og båten.

Slik tiner du frosne rør

Når vann fryser til is, øker volumet med omlag 10 prosent.

- I en lukket ledning medfører dette at trykket i ledningen stiger helt til noe brister. Se derfor etter sprekker og utvidelser på ledninger og utstyr, sier Kjerstin Fyllingen i Tryg.

Under tining skal hovedstoppekranen være stengt. Etter opptining åpnes hovedstoppekranen forsiktig mens rørene kontrolleres mot lekkasjer. Heving av romtemperaturen er ofte den enkleste metoden for å tine frosne rør. Hårføner og vifteovn kan brukes ved å rette luftstrømmen mot rørene. Konsentrert oppvarming må skje under forsvarlig tilsyn. Husk brannfaren i rotete og støvete rom, og at bruk av åpen ild ikke er tillatt. Ha slukkeutstyr tilgjengelig. (Kilde: SINTEF)

FØLG HYTTEAVISEN PÅ FACEBOOK