Bygningssjefen har erklært seg inhabil, og nå har også alle medlemmer i bygningsrådet blitt det. Etter at kommunejuristen på Hvaler påviste saksbehandlingsfeil i forbindelse med naboens planer, gikk rådmannen inn for å trekke byggetillatelsen, skriver Fredriksstad Blad. Sist uke skulle det vært satt punktum i kommunen, men alle politikerne i utvalget for miljø og teknikk, som fungerer som bygningsråd, erklærte seg inhabile da saken kom opp. – Vi mener vi er inhabile alle sammen. Vi vil ikke ta i saken, sier leder av utvalget, Kim-Erik Ballovarre til FB. Nå ber utvalget Fredrikstad kommune om hjelp til å avgjøre byggestriden.

Til Fredrikstad

Saken har også i en tidligere runde vært sendt til Fredrikstad for behandling: «Saken ble utredet av byggesaksavdelingen i Fredrikstad kommune, fordi administrasjonen i Hvaler kommune anså seg inhabil. I klageomgangen har rådmannen ansett seg utvilsomt å være habil», skriver kommunejurist Einar G. Nilsen til politikerne. I ettertid mener rådmann Gjellebæk imidlertid at dette ikke ble korrekt formulert. Han mener det var for å få en høy kvalitet på saksbehandlingen at saken ble sendt til Fredrikstad. – Vanligvis er det Per Otto Rød som er fyrtårnet vårt i vurderingen av slike saker, og dessuten er alle som er underlagt bygningssjef Rød inhabile, sier rådmann Torleif Gjellebæk til FB. Etter saksbehandlingen i Fredrikstad ble hyttesaken på Søndre Sandøy sendt tilbake til Hvaler hvor utvalget for miljø og teknikk ga byggetillatelse 6. juni i år. Dette førte til at Per Otto Rød og en av de andre naboene protesterte. Dette førte igjen til klagebehandlingen som fortsatt verserer, skriver FB.

Lite fornøyd med utviklingen

Kommunejurist Nilsen og rådmann Gjellebæk er lite fornøyde med hvordan saken har utviklet seg. «Det er gjort feil i forhold til flere saksbehandlingsregler. Rådmannen kan ikke utelukke at dette har hatt betydning for vedtaket ...», skriver kommunejuristen og rådmannen til politikerne før møtet i utvalget for miljø og teknikk. De innstiller på opphevelse av både byggetillatelsen og tillatelsen til å legge vann og kloakkledning til hytta. Dette følger ikke politikerne. De velger i stedet å sende saken tilbake til Fredrikstad kommune for å få hjelp til å sette punktum. – Det virker på meg som at saksbehandlingsfeilen er gjort i Fredrikstad kommune. Dette er også en av årsakene til at vi nå sender saken tilbake, sier Ballovarre til FB. Per Otto Rød avslår å kommentere saken overfor FB siden han er involvert i som privatperson. Som hytteeier og nabo har Rød protestert mot flere forhold ved naboens utbyggingsplan. Blant annet handler det ifølge FB om bestemmelsene for nabovarsling, veirett og privatlivets fred, dispensasjon i forhold til LNF-område, vann- og avløp og fasadelengde. Rød mener også at naboen lar skogen gro igjen og slik hindrer utsikt fra hans eiendom. Med et nytt bygg på tomta sies den å bli enda verre.