Tekst: Tom Brodin, Foto: Leif Magne Flemmen

Det sier salgs- og markedssjef Bjørn Erik Jødahl i Norsk Hyttelag. Sammen med gode kollegaer brukte han fire dager på Hytte2013 i forrige uke. Denne uka bruker de like mange dager på Hyttelivmessen, før den lukker dørene i morgen.

– Folk tåler to messer

Jødahl oppfatter besøket og interessen som omtrent like stor begge stedene. Han kan også fortelle at han har pratet med mange av de samme personene både på Lillestrøm og nå på Hellerudsletta.

– Kan lønne seg

Jødahl hevder at så godt som alle er positive til hyttelaget, og at de er nysgjerrige på hva den nystartede organisasjonen har å tilby. Noen, det vil si rundt 350 på messene så langt og 450 totalt, har også tegnet medlemskap. De fleste trenger imidlertid en tur i tenkeboksen først. Mange synes de må regne litt på det. – Forsikring og strøm er de temaene folk er mest opptatt av i samtalene våre, sier salgs- og markedssjefen. Og mener at det kan være en god del penger å spare. På strømmen har de i samarbeid med Hallingkraft laget en egen strømavtale. Den skal gi en forutsigbar fastpris i de kaldeste vintermånedene og rimelig spotpris resten av året. Hyttelaget har også forhandlet seg til en forsikringsavtale med WaterCircles forsikring, der medlemmene får tjue prosent rabatt på hytte- og femten på totalforsikring. Selskapet er forresten et datterselskap av If. Han nevner også Ring-hytta-varm-startpakka fra Defa, der det er en tusenlapp å spare. Ifølge Jødahl kan medlemmene gjennom disse og andre medlemsfordeler lett spare inn kontingenten, kanskje flere ganger.

Veldig varierende hyttepolitikk

Andre viktige temaer som de besøkende på standen deres har tatt opp, er eiendomsskatt og varierende grad av innflytelse på politikken i hyttekommunene deres. – Mange er svært misnøyde med eiendomsskatten, som de mener rammer urettferdig, blant annet ved at de ulike modellene som blir brukt rundt om i kommunene, synes veldig tilfeldige. Han forteller at det også er kommuner som får ros. Han har særlig hørt mye skryt av Valdres-kommunene, der hyttefolket både blir lyttet til og tilrettelagt for. Derimot er det ingen som har berørt bopliktspørsmålet. Det forklarer Jødahl med at gjestene på hyttemessene stort sett er folk som ikke blir berørt av bopliktproblematikken. De jeg har snakket med, har hytter, ikke omgjorte bolighus, og de ligger ikke i strandsonen, sier han.