Halvannen million forlanger Skifte Eiendom for den snaut tre mål store hytteeiendommen på toppen av Kjerringfjellet ved Kjerringvik, ytterst i Sandefjordsfjorden. 117 meter over havet har du panorama fra Østfold-kysten til Telemark og 360 graders utsikt, melder Sandefjords Blad.

- Det er en helt utrolig utsikt, sier Trond Nordby i Forsvarsbygg Skifte Eiendom. Han synes salget av denne helt spesielle eiendommen er spennende.

To kvadratmeter terrasse

Sjøutsikt har du blant annet fra terrassen mot stupet øst for hytta. Plattingen på et par kvadratmeter mangler rekkverk, så den er ikke helt barnevennlig. Hytta er på over 20 kvadratmeter, med kombinert stue, kjøkken og sovekrok på 17 kvadrat. Men det er noen skjær i sjøen ved Kjerringvik. Ifølge Larvik kommune vil det ikke være mulig å bygge ut eller endre fasaden på hytta eller andre installasjoner.

- Vi er helt klare på at det ikke vil bli gitt dispensasjoner. Det sier rådgiver Svein Hagen i kommunalteknikk i Larvik kommune.

- Alt blir som det er og må brukes som det står. Eieren får ikke bruksendring til fritidsbolig og får ikke utvikle dette som hytteeiendom, sier Hagen, som bekrefter at det også er begrensninger på hva som kan ryddes av vegetasjon.

SE FOTOGALLERI FRA EIENDOMMEN PÅ SANDEFJORDS BLADS NETTSIDER

Sprengt inn i fjellet

Hytta har i kommunens reguleringsplanen status som uthus/lager/garasje! Det er ikke vann eller avløp, men toalettforholdene er ivaretatt på en frittstående utedo i militær kamuflasjefarge ute i buskene. I tillegg får du med to nyere bunkere, selvfølgelig med innlagt strøm og avtrekksvifter. Den ene bunkeren består av et aggregatrom på 12-14 kvadratmeter sprengt inn i fjellet, bak en tykk jerndør (her kan du trygt plassere både sølvtøy, vinflasker og svigermor). Strømaggregatene er fjernet, diesellukta henger igjen.

Den andre bunkeren er en tidligere radiosenderstasjon i en nedgravd glassfibertank. Under tre jernporter (den ene automatisk) klatrer du flere meter ned under bakken. "Rommet" på minst seks kubikk er over seks meter langt, med full ståhøyde midt i sylinderen.

Signaliserte fiendtlige skip

Nordby forteller at Forsvaret ervervet stedet i 1895 til overvåking av skipstrafikken i Ytre Oslofjord. Det ble bygd en signalhytte på toppen av fjellet. Militære mannskaper som var utplassert der, sendte lyssignaler når fiendtlige skip nærmet seg. På slutten av 1980-tallet etablerte Forsvaret radiosenderstasjon, som et ledd i en større kjede. Da ble de to bunkerne bygd. Radiostasjonen ble nedlagt for halvannet år siden. Til forskjell fra nedlagte Folehavna fort i Sandefjord, som ligger rett på den andre siden av fjorden, går bunkerne ved Kjerringvik med på kjøpet uten at de blir fylt igjen.

- De er så pass nye at de ikke representerer noen fare, sier prosjektleder Nordby, som har ansvaret for å selge forsvarseiendommer i Vestfold.

Kommunen takket nei

Larvik kommune hadde forkjøpsrett til eiendommen, som ligger i et område avsatt til friluftsformål. Men kommunen har takket nei, bekrefter rådgiver Hagen i kommunalteknikk.

- Prisen var for høy. Dessuten er både tomta og området rundt allerede regulert til friluftsformål, så hvem som helst kan ferdes fritt på eiendommen, sier Hagen. Kommunens rådgiver ser heller ikke at eiendommen har stor allmenn interesse, ut over det lokale i Kjerringvik-området.

Ifølge Nordby i Forsvarsbygg har verken Direktoratet for naturforvaltning, kommunen eller Vestfold fylkeskommune innvendinger mot salget.

Klubbhus?

- Eiendommen er for spesielt interesserte. Den passer for lag eller foreninger, som klubbhus eller samlingssted, eller for eldre mennesker som ønsker å ha et sted å trekke seg tilbake og nyte utsikten. Det sier Marius C. Lindhjem. Dnb-megleren har fått det praktiske oppdraget med å gjennomføre visninger og bistå salget.

- Eiendommen er spennende for rette kjøper, men dette er neppe en familieeiendom, sier Lindhjem og peker utover stupene.

Har aldri solgt noe lignende

Hyttemegleren fra Sandefjord har aldri vært borti salg av en lignende eiendom. Han kan tilby sol «døgnet rundt», vind, vannledning og kyststi i nærheten, bilvei nesten fram fra Skisaker i Tjølling og parkering 200 meter unna toppen. Eiendommen inngår i et sameie, der 49 andelsseiere har hånd om veier og all skog mellom hyttene.

- Dette må være for kjøpere som trigges av noe spesielt, sier Lindhjem.

- Det er greit at stedet og historien blir tatt vare på, sier Trond Nordby i Forsvarsbygg. Svein Hagen utelukker ikke at Larvik kommune kan kjøpe, om prisen blir i tråd med prisanbefalingene til Direktoratet for naturforvaltning. Da snakker han om beløp i størrelsesorden 150.000 – 200.000 kroner.

 

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE