Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nytt, fint og fuktsikkert bad på hytta? Ikke skru hull, men bruk lim

Et moderne baderom har våtsoner med membran som holder vann og fuktighet borte fra innervegger og konstruksjoner. Borer du hull i veggen i en slik sone, kan det få store konsekvenser. I verste fall kan du få redusert dekning fra forsikringsselskapet.

Tekst: Robert Walmann/ifi.no, foto: Casco

Den tryggeste løsningen er derfor å montere tilbehøret uten bruk av skruer og drill. Da skader du heller ikke flisene. Med monteringslim kan du enkelt feste alle typer oppheng og knagger på badet. 

Monteringslim

Det finnes flere monteringslim på markedet, men kun et fåtall som egner seg for montering i våtrom. Her stilles blant annet krav til fuktbestandighet, elastisitet og limstyrke. «SuperFix» og «XtremFix» fra Casco tåler stor variasjon i klima og temperatur, i tillegg til å tåle høy belastning. Begge erstatter i svært mange situasjoner behovet for bor, drill, spiker og skruer. 

Til tunge ting

«XtremFix» fester umiddelbart. Det er derfor perfekt til liming av gjenstander med høy vekt, og ellers gjenstander du ønsker å lime uten understøttelse i herdeperioden. Kan brukes både inne, ute og i fuktige miljøer.

Article image
Rengjør, planlegg og påfør lim (klikk på bildet, så ser du det i større format)

Slik gjør du:

1. Rengjør

Flisene har ofte rester etter såpe og kroppsvask. Det er derfor viktig å rengjøre, slik at man skaper god vedheft til limet.

2. Planlegg

Tenk ut på forhånd hvor du vil ha tingene. Dersom det eksempelvis skal opp flere knagger, så sørg for at de passer hverandre med tanke på plassering og høyde. Sett kryss der du vil montere. 

3. Påfør lim

Skråskjær tuppen med en kniv. Det bidrar til bedre kontroll over limstripen. Påfør et jevnt lag over hele flaten av bakstykket, bortsett fra helt ut på siden da dette presses ut ved montering.

Article image
Press og fest, la det herde og montér.

4. Press og fest

Press beslaget eller bakstykket forsiktig mot markert punkt på veggen og rugg det litt, slik at limet fordeler seg jevnt. Ikke press så hardt at limet flyter ut på sidene, men slik at du får minimum 2 millimeter tykk limfuge i mellom. Da er det også lettere å komme til og fjerne limet senere.

5. La det herde

Benytter du «SuperFix», så fest beslaget med en tape for å unngå at det siger. «XtremFix» har et kraftigere hugg, slik at du ikke trenger å sikre med tape. La det herde i minimum 48 timer før videre montering.

6. Montér!

Så er det bare å montere, enten det er for håndklær, toalettrull eller såpe.