Solcelle og solventilator
Slik ser løsningen ut. En stillegående vifte innmontert på solcellepanelets bakside, sørger for at panelet også puffer tørr, frisk luft inn i hytta. (Illustrasjon: Hyttetorget)

Titusenvis av hytter drives i dag på 12 volt strøm produsert av solcellepaneler. De siste årene har også salget av solventilatorer, paneler som blåser soloppvarmet luft inn i hytta, tatt seg kraftig opp. Men kombimodellen er først kommet i år. Den patentanmeldte nyvinningen kan du se blant annet på Hyttemessen på Exporama Senteret 5.-7. september.

- Mange hytteeiere synes det kan bli vel mye saker og ting på hytteveggen. Et solcellepanel eller to tar plass. Ønsker man også en solventilator, som jo gjør underverker med inneklimaet i rå, fuktige og kalde norske hytter, ja, så må man opp med enda et panel mot sør. Det skal ofte litt veggplass til. Jeg tror derfor mange kommer til å bli begeistret over kombi-panelet som vi nå har lansert, sier mannen bak ideen, gründeren Lars Meinert.  Den spennende kombi-løsningen selges av blant andre Hyttetorget.

Ideen er såre enkel: På baksiden av et tradisjonelt solcellepanel monteres en plate. Hulrommet som da skapes mellom panelets front og bakplaten, fylles med varm luft. For å hente ut den varme lufta er det i solcellepanelets bakvegg montert en liten vifte og et innsugningsfilter. Vifta får strøm fra solcellepanelet og ”pumper” luft, ca 75 kubikk i timen, gjennom en kanal inn i hytta. Løsningen koster ikke det grann i drift.

Meinert
– Å bygge solcellepanelet ut til også å pushe oppvarmet luft inn i hytta, gjør du raskt og lett helt på egen hånd, mener solvarmeekspert Lars Meinert.

Mye mindre fuktighet i hytta

- De samme hyttene som er avhengige av strøm fra solceller er som regel også plaget av fuktig inneluft. Hytter er jo mye alene, og titusenvis av dem kjøles ned etter hvert besøk. De fleste nordmenn har opplevd å komme til en nedkjølt og rå hytte. Å varme opp hytta tar ofte mange timer. Å få den noenlunde tørr tar som regel enda lengre tid. Hva er vel da bedre enn et solsystem som sørger for at det meste av fuktigheten er blåst når du kommer inn hyttedøra. Og så er batteriene attpåtil fulladet.

Solventilatorer sørger etter hvert for bedre inneklima i tusenvis av hytter og hus. Mens du er borte fra hytta, jobber solcelleventilatoren vedvarende med å bytte ut fuktig inneluft med frisk og tørr luft fra panelet. Det skal ikke mye sollys til før den ytterst stillegående vifta begynner å arbeide.

- Blir effekten den samme som fra en ren solventilator?

- Solcellepanelet vil levere strøm minst på samme nivå som før. Mer sannsynlig er det at ladeeffekten blir høyere i og med at lufta bak nå blir avkjølt. Varmluftproduksjonen fra et kombinert anlegg blir imidlertid ca 40 prosent lavere enn fra et rent solvarmepanel.

Bruk ditt eksisterende socellepanel

Kombi-løsningen er i første rekke myntet på hyttefolket. Men man trenger ikke nødvendigvis skifte ut det eksisterende solcelleanlegget.

- Man kan godt bare kjøpe et monteringssett med bakplate og enkelt bygge om det solcellepanelet som allerede henger på hyteveggen, forteller Meinert. Et slikt monteringssett inneholder alt som trengs: En tynn bakplate i karosserifiber, boreskruer (og bits) for feste i aluminiumsrammen, innsugingsfilter, vifte, flexirør og innblåsingsventil for montering på innervegg.

Fakta

  • Avfukting, bedre inneklima, varmetilskudd og strømforsyning integrert i ett og samme panel.
  • Solar Duo tilfører hytta varm og tørr luft året rundt samtidig som solcellepanelet fyller opp batteribanken din.
  • Anlegget er enkelt å montere og dessuten gratis i drift.
  • Selve solcellepanelet er av meget høy kvalitet (kategori A celler).
  • Solar Duo er i utgangspunktet konstruert med tanke på strømløse hytter, men kan benyttes på alle typer hytter og hus.
  • Pris: kr 8.990 komplett (Hyttetorget)
  • Løsningen leveres også som gjørdetselv ettermonteringssett.