- Som beredskapsorganisasjon har Røde Kors hjelpekorps over hele landet. Derfor er det naturlig at Røde Kors kan bidra også innenfor vannredning, påpeker Gladsø.

Røde Kors kartlegger nå hvilke behov som finnes og hvordan organisasjonen kan bidra ytterligere til sikker ferdsel på sjø og vann.

Trener på beredskapen
Gjennom hele året gjennomfører Røde Kors øvelser for å være parat når alarmen går. I helgen ble to båter med utstyr testet i Os. - Båtene er en del av såkalte rednings- og beredskapsenheter som sendes til katastrofeområder, primært i utlandet, men også til bruk i Norge, sier distriktsrådsleder for Hjelpekopset i Rogaland, Eivind Mosbron.

- Her ligger alt som trengs for å sette sammen en båt med tilhørende utstyr. - Målet med øvelsen var å sikre at vi raskt får båtene på vannet og kjenner det nødvendige utstyret.

Bildet: Eivind Mosbron. (Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors)
Mosbron legger til at en viktig del av Røde Kors' innsats også er det forebyggende arbeidet. - Vi ser behov for å nå ut til folk med kunnskap om ferdsel på sjøen, bruk av sikkerhetutstyr i småbåt og drive holdningsskapende arbeid. Alle som har erfaring fra sjøen, vet at det er mange som ikke har den nødvendige elementære kunnskapen innenfor trafikkregler og sjøvett, understreker han.

Ny Tjøme-båt med mange oppdrag
I sommer ble en ny og sterkere båt tatt i bruk av hjelpekorpset på Tjøme. - Båten har allerede vært i oppdrag over 200 timer siden den ble sjøsatt den 16. juli, sier Atle Rønning, leder for Tjøme Røde Kors Hjelpekorps. - Så langt har vi hatt mellom 80 og 90 oppdrag her, og godt og vel halvparten har vært med den nye båten, opplyser Rønning.

Tekst og foto: Norges Røde Kors