Eksempel 1 - lovlig

- Kjøp et hus som bolig med boplikt, bo der i fem år og overdra til etterkommere som ikke har boplikt fordi de er arvinger. Når boligen i utgangspunktet er konsesjonspliktig er også mulighetene for utbygging langt større enn det ville være for fritidsbolig, som har en begrensning på 100 kvadratmeter.

I praksis bor man på stedet når Folkeregisteret har godkjent flyttingen.

Eksempel 2 - lovlig

- Kjøp et hus med boplikt, og kjøp gjerne nabohuset samtidig. Søk kommunen om å få slått sammen eiendommene til én enhet, da trenger man kun overholde boplikten på én eiendom. Leier man ut det ene huset har man oppfylt boplikten, og man har beholdt ett hus til fritidsbolig.

Eksempel 3 - ulovlig

- Det finnes utallige eksempler på folk som har bostedsadresse for å overholde boplikt uten at man reelt bor på adressen. Kommunen står maktesløse til å kontrollere så lenge Folkeregisteret har godkjent flyttingen. Dette fungerer greit så lenge man ikke har en nabo som teller dagene du er hjemme i året. Dersom man bor på en av øyene i kragerøskjærgården kan årskort på ferja være et bevis å framlegge når tilstedeværelse må dokumenteres.(Et periodekort på seks måneder fra Skåtøy med bil koster 9.750 kroner, 4.680 uten bil).

I den nye loven er muligheten man tidligere hadde ved at man oppfylte boplikt ved å bo på adressen i mer enn 50 prosent av tiden, tatt bort.

Eksempel 4 - lovlig

- Et konsesjonspliktig hus selges, og kjøper gir uttrykk for at boplikten selvsagt skal oppfylles. Men så viser det seg at huset ble solgt som fritidsbolig før konsesjonsloven kom i 1979.

Det finnes et tilfelle der ny eier brukte dette som argument og fikk fritak. (Kommunen gikk imot, men ble overprøvd av Fylkesmannen).

Eksempel 5 – ikke lenger mulig

- Ved boligkjøp kunne man tidligere søke om ett års utsettelse av boplikten. Når dette året var gått var det ingenting i veien for å selge eiendommen privat til en annen person i eksempelvis et selskap, og man får på ny ett års utsettelse.

Etter endringen 1. juli 2009 er ikke dette lenger mulig. Nå må man søke konsesjon første året dersom man ikke skal bruke som bolig.

Eksempel 6 - tvilsom

Kjøp et hus med boplikt, og argumentér overfor kommunen med at det ikke er mulig å bo der. «Det er tross alt på en øy, og det er ingen vei». Kommunen har hittil ikke gitt fritak, men huseierne har klart å trenere saken i over sju år. Dersom det skulle bli et politisk skifte til det mer liberale, kan treneringen lønne seg.

Kommunen kan gå inn og pålegge huseier å overdra boligen til noen som kan overholde boplikten, men metodene huseierne bruker for å drøye saken kan være mange.

Samtlige eksempler er hentet fra to av øyene i Kragerø, og er dokumentert av naboer og ved gjennomgang av dokumenter i kommunen.