Pappvin er en slager - spesielt i påsken. Kartongvin er enkel å stable i bagasjerommet i bilen eller ta med i sekken Og så slipper man å dra med seg tomme og tunge glassflasker hjemover.

Salg av pappvin øker til påske

At nordmenn foretrekker kartongvin i vinterens ferier, er velkjent for Vinmonopolet. I en vanlig vinteruke utgjør pappvin 54 prosent av salget, mens i uka før og i selve påskeuka øker andelen av kartongvin til hele 60 prosent av salget, ifølge nye tall fra Vinmonopolet. Det handler om store volum. I løpet av påska drikker vi 1,9 millioner liter pappvin, mot 600 000 liter i en vanlig uke. Det er lite trolig at trenden vil endre seg for denne påsken.

Black Shiraz

Rødt til påskekjøttet

Her er forslag til noen rødviner som kan sette påskestemning, om det så er til påskelammet, kjøtt på grillen, et glass å kose seg med foran peisen eller til en helt vanlig hverdagsmiddag en dag snøen er i ferd med å smelte.

To av vinene er basert på druen Syrah/Shiraz og er fra hver sin verdensdel. Disse vinene vil egne seg både til oksekjøtt og lam.

For dagene med italienske retter eller påskekylling på menyen, anbefales rødvin fra pizzaens hjemland.

Berton Vineyards The Black Shiraz, Australia 2016. Kr 420 (3 liter)

Dyp rødlilla farge. Modne bjørnebær, bringebær og røde plommer. Fin bærlig sødme i smak integrert med god syre og tanniner.

Denne rødvinen som er laget av den legendariske vinmaker en Bob Berton, egner seg godt til grillkjøtt, pepperbiff eller litt krydret mat. Eller bare til kos.

100 prosent Shiraz fra South Eastern Australia.

Tommasi Valpolicella 2016

Tommasi Valpolicella 2016, Italia. Kr 449,90 (3 liter)

Duft av kirsebær og noe krydder, samt en anelse jord, lær og fjøs. Fruktig og frisk med bløte tanniner.

 

Passer til pizza, pasta, kylling og sopp. Denne går fint også alene. Vinen er laget på de tradisjonelle italienske druene i Valpolicella; Rondinella, Corvina og Molinara. En anvendelig rødvin fra den populære vinprodusenten Tommasi, som har forsynt nordmenn med anerkjente rødviner som Amarone og Ripasso i en årrekke.

Et lite tips: Det er ikke bare vin på flaske som kan ha nytte av litt lufting. Hell gjerne denne Valpolicellaen over på en karaffel før servering. Det vil den like. 

Smart Dog kopi

João Portugal Ramos Smart Dog 2016, Portugal. Kr 405 (3 liter)

Modne røde og blå bær, vanilje, litt barbeque, vanilje, blå blomster og mandler i lukt. Leskende, fruktig, knasende syre, merkbare, men runde tanniner. Bær, litt pepper og mørk sjokolade.

Passer ypperlig til årets første grillseanse og matcher godt den lukta når du har fyrt opp grillen. Biff eller hamburger. 85 prosent Syrah-druer og 15 prosent Trincadeira-druer.

Populær vin laget av den prisbelønte vinmakeren João Portugal Ramos.