Det er nemlig blant temaene for de noe mer alternative brett- og kortspillene, som opplever et økende salg og kan være en god idé å putte i påskesekken og ta med seg på hytta.
– Mange har virket litt redde for å prøve nye spill. Men nå vokser spillinteressen sakte, men sikkert. Jeg tror denne fornyede interessen rett og slett skyldes at det er kommet så morsomme spill på markedet, fastslår spillansvarlig Ronny Pedersen i Outland Østbanehallen i Oslo overfor NTB.

Fornyet interesse
Outland, som har seks butikker rundt i Norge, satser på spill som et av sine fem hovedsatsingsområder. Bestselger for tiden er det tyskskapte spillet Carcassonne, der du bygger middelalderbyer, fulgt av kortspillet Bohnanza – som altså er om bønnedyrking.
– The Settlers fra Catan kom i 1995, og åpnet på en måte markedet på ny. I 2000 kom Carcassonne, som også har vært svært viktig for fornyet spillinteresse. Begge er lette å lære, morsomme å spille og krever at du er engasjert, sier Pedersen, og sier at spill som dette gjerne blir utvidet, kommer i nye utgaver, med for eksempel nye brikker, nye regler og nye muligheter.

Må være enkle
– Carcassonne har du like stor moro av å være to som spiller. Det skårer spill høyt på; at du og kjæresten like gjerne kan spille det sammen som med vennegjengen. Trenden er også brettspill som ikke krever så mye, verken å sette seg inn i regler eller i å spille seg gjennom, sier spillglade Ronny.
Han tror at gleden ved å sitte rundt et bord sammen og spille – og vinne – mens man triumferer over de andre gjør at de ikke vil bli utspilt, bokstavelig talt, av dataspill.
Selv spiller han begge deler, fastslår han.
Outland fører ikke norske spill eller norske utgaver av utenlandske spill, og det er et bevisst valg. For de sistnevnte er det prisen som blir for dyr i forhold til importerte med engelsk tekst. Og når det gjelder førstnevnte, så har de utenlandske spillene gjerne bedre innpakning, pris og gir mye ekstra, ifølge Pedersen.
– Det spiller faktisk en stor rolle. Man skal føle at det er litt ekstra, sier han og fingrer med Carcassonnes karakteristiske lille trebrikke.

Ekspertens påskespillforslag
* Carcassonne: Brettspill der to personer får like utbytte av å spille som seks, som er det maksimale (med utbygging). Barn fra åtte år og voksne kan spille det. Man bygger et middelalderlandskap – oppkalt etter den franske borgbyen – mens man spiller, og det er enkle regler der
ingen slås ut underveis.
* The Settlers fra Catan: Brettspill der man bør være minst tre-fire personer som spiller. Passer best for voksne. Strategispill der man bygger opp en sivilisasjon.
* Bohnanza: Kortspill som passer for en bred aldersgruppe. Tittelen er et ordspill på det tyske ordet for bønner, for det er bønner man driver med her! Spillerne dyrker åtte ulike bønnetyper, fra chilibønner til kaffebønner, og må forhandle og kjøpe og deale med de andre spillerne.
* Guillotine: Kortspill. Engelsk tekst begrenser alder nedad på spillere. For to til fem personer. Går ut på akkurat det som navnet angir – å giljotinere folk! Du kan hogge hodet av alt fra stallgutten til Marie-Antoinette, men de gir ulike poeng.
* Blokus: Abstrakt brettspill, et strategispill for to til fire personer som blant annet har vunnet en pris fra Mensa. Passer fra fem år og opp. Det handler om å kvitte seg med sine 21 brikker.
* World of Warcraft: Finnes også i brettspillutgave, som er blitt svært godt mottatt. Spillerne kan velge blant 16 ulike rolleskikkelser, og være for Horden eller Alliansen. Selv om den harde kjernen WoW-spillere neppe forlater datamaskinen og innemørket i påsken, så kan brettutgave kanskje friste andre.
* Shadows over Camelot: Brettspill for tre til sju spillere. Spillerne – som får være riddere av det runde bord eller kong Arthur selv – må samarbeide, siden det er brettspillet i seg selv som er den onde motmakten. Men samtidig kan en av dere være en forræder.
* Ticket to Ride: Brettspill for to til fem personer fra åtte år og opp. Temaet er jernbaner, og du får utdelt kort med ditt reisemål. Enkle regler, men byr likevel på nok action og spenning til å engasjere spillerne.
*RoboRally: Brettspill for to til åtte spillere, som styrer roboter på en kaotisk fabrikk, og alle flytter brikkene sine samtidig. Kaotisk moro, særlig på påskehytta med vennegjengen når man har inntatt litt pappvin, ifølge eksperten. (©NTB)