Female skier writing message from her cell phone
Foto: Fotolia


Oppfordringen kommer fra Erik Andersen, informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

– Normalt er mobiltelefonen et meget sikkert kommunikasjonsmiddel, men det er ikke sikkert du alltid oppnår kontakt når du er på tur i fjellet. I tillegg er det nødvendig å passe på telefonen slik at den virker best mulig, sier Andersen til NTB.
Plastpose
I fjellet er det mobildekning i de fleste områder, men ikke alle steder. Dette gjelder spesielt i nasjonalparkene, der det ikke er satt opp stasjoner. Her er rådet at man søker opp i et høyest mulig område for å få dekning, eller bruker sikreste løsning: Sende en tekstmelding.
– Den kommer som oftest fram, sier Andersen.
Han advarer også mot å utsette telefonen for kulde. Lav temperatur betyr kortere driftstid for batteriet. Mobiltelefonen bør derfor bæres nært kroppen når man er på tur i sterk kulde. Fordi den tåler lite fuktighet, som for eksempel ved at turgåeren svetter, kan det være lurt å oppbevare mobilen i en plastpose når man er på tur.
Ekstra batteri
Hvis man har problemer med å få ladet mobilen på lange turer, kan det være lurt å ha med et ekstra batteri, sier Andersen.
Det finnes også mobilladere beregnet for bilbatterier og solcellestrøm, og Andersen anbefaler dette på en strømløs hytte.
Stiftelsen Elektronikkbransjen har utarbeidet de såkalte mobilvettreglene som forteller mer om fornuftig bruk av telefonen. Disse finnes på www.elektronikkbransjen.no. (©NTB)