En lys bue på hver klo er det som skiller den pestbærende signalkrepsen fra den norske.

Foto: illustrasjonsfoto

Signalkrepsen ble nylig funnet i en innsjø ved Brevik i Telemark. Krepsen har vist seg å være en vandrende katastrofe for andre europeiske krepsebestander. Det har fått Direktoratet for naturforvaltning til å slå full smittealarm.

– Det er svært alvorlig at den amerikanske signalkrepsen er påvist i Norge. Veterinærinstituttet undersøker nå om det påviste eksemplaret er sykdomsbærer, sier rådgiver Heidi Hansen ved DN til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).


Må utryddes
Ifølge Hansen er signalkrepsen bærer av soppsykdommen krepsepest. Den er 100 prosent dødelig for all annen kreps, men tar ikke knekken på signalkrepsen selv.

– Norge er sammen med Estland de eneste landene i Europa som fortsatt har originale krepsestammer. Vi kan ikke tillate at signalkrepsen sprer seg, sier hun.

Krepsepest har vært påvist i Norge før, og da i nærheten av svenskegrensen.

– Vi har foreløpig ikke mistanke om at signalkrepsen har spredt seg ytterligere, sier Hansen.


Kan bli giftbehandlet
Fylkesmannen i Telemark har nå fått ansvaret for å kartlegge forekomsten av signalkreps i det infiserte vassdraget. I verste fall kan vannet bli tappet ned eller behandlet med gift for å ta knekken på signalkrepsen.

– Krepsepest er en såkalt A-sykdom som anses som en større trussel enn blant annet lakseparasitten gyrodactylus salaris, sier Hansen.

Naturforvaltningen er sikre på at krepsearten ikke kan ha funnet veien til Dammane landskapsvernområde ved Porsgrunn ved egen hjelp.

– Krepsen må ha blitt satt ut, og det er alvorlig miljøkriminalitet som bør politietterforskes, sier Hansen.

Den norske ferskvannskrepsen står allerede på den såkalte rødlista over truede arter. De siste årene er bestanden redusert med rundt 75 prosent. (ANB)