Bildet over: Dette er grøfta i verneområdet i Hjartdal som har satt sinnene i kok.

Det nye fellesstyret for forvaltningen av Brattefjell/Vindeggen landskapsvernområde hadde sitt aller første møte der de behandlet de aller første ordentlige sakene i forrige uke.

Styret består blant annet av alle de fire ordførerne i området. Fram til nå har hver enkelt kommune hatt beslutningsmyndighet i byggesaker i verneområdet, selvsagt innafor vernebestemmelsene.

Bot

Telen omtalte for snart to uker siden at grunneier Agnar Andersen i Hjartdal er blitt bøtelagt med 50 000 kroner for å grave ei grøft for å lede vannet vekk fra grunnen ved vedbua si, nekter å betale og må møte i retten – samtidig som finanskjendis Petter Stordalen på Tinnsida i verneområdet har fått lov å bygge ei 130 kvadratmeter stor jakthytte på ei ny tomt i stedet for å rive fire mindre bygg som Tinn kommune ville bevare.

I Hjartdal har reaksjonene vært massive. For eksempel fra grunneierne Jon og Ragnhild Bekkhus, som i fredagstelen fortalte hvordan de for to år siden fikk blant avslag på å sette opp ei 35 kvadratmeter stor driftsbu. Etter at Telen gjorde det kjent at Petter Stordalen fikk bygge, søker de på nytt.

– Stordalen viser vei. Får han bygge, må vi andre også få lov til å bygge og holde eiendommene våre i stand, mente ekteparet.

Fikk nei

Men i møtet i det nye forvaltningsstyret ble det mange nei på de beskjedne søknadene.

Vera Tinnes Solaas på Fyribøen i Hjartdal hadde søkt om å rive et uthus på 6 kvadratmeter og reise et nytt på samme sted for utedo og uthus på 14,5 kvadrat. Det fikk hun ikke lov til. Hun får derimot lov til å rive det gamle og sette opp et nytt på 8 kvadratmeter.

Anne Marie Gulbrandsen har en drøyt 70 kvadratmeter stor hytte ved Drambekk i Hjartdal, og søkte om å sette opp et frittstående uthus på 12 kvadratmeter. Avslått.

Sveinung T. Øygarden i Heddal har allerede fått lov til å sette opp ei 12 kvadratmeter stor bu, men søkte om å få sette inn en ovn der, for å kunne tørke jaktutstyr, hundeutstyr og klær etter lange dagsøkter for å slippe å tørke i den trange hytta. Verneområdsstyret var redde for at dette skulle kunne åpne for overnatting og dermed mer trafikk i området. Avslått.

– Det er ikke avgjørende at nåværende eier bare har tenkt å bruke uthuset til tørking av klær, hunder og utstyr. Tiltaket innebærer ei fysisk bruksendring og bygget kan seinere brukes til overnatting. Å gi tillatelse til et uthus med ildsted og pipe vil såleis føre til en økning i den samla belastningen for området, og et løyve her vil gi grunnlag for andre søknader på samme grunnlag, sier Villreinnemnda i sin uttalelse.

Og noen fikk ja

Og noen fikk selvsagt ja på søknadene sine også. Som Skagerak Kraft as som søkte om å få rive eksisterende lukehus ved Kovvatn, omtrent 15 meter fra vannet og føre opp nytt på samme grunnmur.

Tillatelse til å rive og bygge nytt fikk også Knut Olav Heddejord på Kasleroe i Seljord kommune. Det dreier seg om et vedskjul på 14,8 kvadrat.

Også Liv Signe Tinnes Omnes fikk tillatelse til å rive et 7 kvadratmeter stort uthus på Brenderoe i Hjartdal og bygge et nytt på 15 kvadrat. Det skal brukes til å oppbevare kjøtt på en forsvarlig måte i forbindelse med jakt.

Mens Margit Nordstoga og Trygve Aasan på Kråkeroe i Seljord fikk lov til å bore etter vann og grave grøft for å knytte seg til eksisterende rørledning. De har drevet stølsdrift på Kråkeroe i 22 år og trenger rett og slett bedre vann for å tilfredsstille Mattilsynets krav i forbindelse med produksjon.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side