Tre tingrettsdommer om tomtefeste regnes som så prinsipielle at de bringes direkte inn for behandling i Høyesterett 14. august.
Sakene går inn i kjerneveden på den årelange norske festestriden. To av sakene dreier seg om festernes rett til å forlenge en festekontrakt på samme vilkår som tidligere. Den tredje saken dreier seg om verdifastsettelsen ved innløsning av en festetomt.

Erstatning
I to av tingrettsdommene mener tingrettene at tomtefestelovens bestemmelser er i strid med grunnlovens forbud mot ekspropriasjon uten full erstatning, og grunnlovens forbud mot at lover skal gis tilbakevirkende kraft.
– Vi et svært spente på utfallet av Høyesteretts behandling av disse sakene. Medieomtale av tomtefestetvister har gitt et massivt inntrykk av at det er grunneierne som har tjent på de siste endringene i tomtefesteloven. Vi mener at grunneiernes rettigheter tvert imot er svekket, og at innløsningsretten har ført til at grunneierne står i fare for å lide økonomisk tap ved innløsning, sier advokat Vidar Broder Lund til NTB.

Uklart
Han leder også Grunneierforeningens sekretariat. Foreningen ble stiftet i 2004 for å fungere som talerør for eierinteressene da den nye festeloven ble vedtatt samme år.
Juridisk toppekspertise NTB har vært i kontakt med sier det er uklart hva som vil skje dersom Høyesterett kommer fram til at tomtefesteloven er i strid med grunnloven. Hva som skjer videre, vil avhenge av hvilken kjennelse Høyesterett kommer fram til.

Gavepakke
Advokat Vidar Broder Lund mener at det vil måtte føre til at loven blir endret. Det er særlig bestemmelsene om vederlag ved innløsning grunneierne er kritiske til. Når reglene gir rett til innløsning for 30 ganger årlig leie, eller 40 prosent av markedsverdien, er dette i realiteten en gavepakke for festerne, hevder foreningen. Frykten er at festerne kan innløse tomten, og selge den videre med gevinst.

Inhabile dommere
At tomtefesteloven berører svært mange nordmenn illustreres ved det store frafallet av dommere i Høyesterett. Tomtefestesaken regnes som så viktig at den kommer opp for plenum der samtlige 19 høyesterettsdommere i utgangspunktet skulle delta. Men 11 av de 19 høyesterettsdommerne må vike setet fordi de er inhabile.
Av disse er seks erklært inhabile enten fordi de selv, ektefellen eller nær familie bor på festede eiendommer. Fire av dommerne er inhabile fordi de har ektefelle, samboer eller selv har jobbet i Justisdepartementets lovavdeling eller hos statsadvokaten. En høyesterettsdommer er inhabil fordi sønnen som dommerfullmektig i Hallingdal tingrett har avsagt en av de tre dommene som Høyesterett skal vurdere. (©NTB)