Det finnes vel knapt en ferieøy i Norge som har like mange tennisbaner som på Hankø. Øya, som er kjent som ferieparadiset til både kongefamilien, Hollywood-stjerner og finanskjendiser, har fra før hele ni tennisbaner. Prinsessegemal Ari Behn er en av mange som liker å spille tennis når han ferier på Bloksbjerg.

I august i fjor godkjente lokalpolitikerne fra Frp, Høyre, KrF, Folkets stemme og Venstre en søknad om dispensasjon fra planloven for anleggelse av en tennisbane nord på Hankø - en tennisbane som ville blitt liggende midt i strandsonen.

tennis_hanko02
Høyres Ingjerd Schou, Tor Prøitz og Gunnar Gundersen er lei ovestyring fra fylkesmannen. - Vi blir til de grader overkjørt av byråkratene, sier Prøitz.

Sinte lokalpolitikere

Fylkesmannen var imidlertid ikke like liberal, og påklaget vedtaket. Dette fordi man mener tiltaket kan redusere allmennhetens ferdselsmuligheter på stedet. Det satte sinnene i kok hos de lokale politikertoppene.

- Man skal få bestemme over sin egen eiendom uten å måtte spørre noen om det. Her vil det ikke bli noen redusert ferdsel eller til sjenanse. Dessuten holder ikke fylkesmannens begrunnelse til å si nei, tordnet Høyres Tor Prøitz til Fredriksstad Blad i fjor høst.

Høyre-politikeren mente også at at fylkesmannen ikke bør blande seg opp i hvilke aktiviteter hytterieren vil bedrive på tomten sin.

- Fylkesmannen vil avgjøre hva slags sport som skal drives på hytta: tennis, crocket eller badminton, sier Prøitz.

Les også: Kamp om tennisbane i strandsonen

Kart_hankoe
Hankø ligger i Fredrikstad kommune.

Tennis og crocket

På grunn av at det var miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Østfold som påklaget Fredrikstad kommunes vedtak om etablering av en tennisbane på Hankø, var det Fylkesmannen i Vestfold som til slutt tok beslutningen som settefylkesmann.

I klagens innhold het det blant annet: "Eiendommen (hytta) ligger nord på Hankø, hvor det ligger flere forholdsvis store fritidseiendommer. I dette området er det særlig friluftsinteressene som er dominerende. Tennisbanen er tenkt etablert på en del av eiendommen som vi mener er utmark. Dette innebærer blant annet at allmennheten kan ferdes til fots her hele året, så lenge det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet".

- Et nytt eksempel på at sentrale myndigheter overstyrer kommunale vedtak. Saken har vært behandlet to ganger, sier en skuffet leder av planutvalget, Arvid Vestvik til Fredriksstad Blad.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE