hei ingvild! Vi eier en hytte på fjellet som har vært i familiens eie siden 70-tallet. Det er en av de typiske gamle fjellhyttene uten innlagt vann, men med strøm og bilvei helt fram. Hytta er lite i bruk etter at barna ble store, så vi vurderer å selge hytta, men vi har blitt usikre på om vi skal forte oss å selge eller vente på bedre tider. Hvilken vei går hyttemarkedet nå? Går det bare nedover, tror du?

Hilsen hytteeier

 

IMG_5264
Ingvild Meyer Sørflaten er finansrådgiver hos DnB i Lillestrøm.

Her er finansrådgiverens svar

Vi nordmenn elsker å være på hytta. Vi er kjent som hyttefolket. Ifølge SSB var det i underkant av en halv million registrerte fritidseiendommer i 2022. Det betyr at nesten 10 prosent av oss eier ei hytte. Vi elsker skogen, fjellet og tilgangen til natur utenfor bylivets urbane mas. Det er absolutt et marked der ute, enten om man vil leie ut eller selge.

Det er ikke alltid at barna synes det er det aller kuleste å dra på hyttetur med familien, og utgiftene kan fort bli større en nytten. Men, plutselig noen år senere så er hyttetur med familien noe av det fineste de kan tenke seg. Det er synd å la en familiehytte gå ut av familien hvis noen av barna etter hvert kunne tenke seg å ta over og med kostnadene til kjøp er det mange som ikke har mulighet til å finansiere det alene.

Som finansrådgiver behandler jeg mange forespørslerl om hyttekjøp, og det mange glemmer litt å ta med i regnestykket er jo ikke bare kjøpesummen, men også driftskostnadene som følger med en hytte. Dere har jo unngått den store utgiften ved å kjøpe da dette er noe som har gått gjennom deres familie i 50 år. Når dere nå står foran valget om dere skal selge eller ei, er det viktig at dere ser på kostnaden og kavet med å vedlikeholdet hytta, opp mot nytteverdien. Er det et slit å dra på hytta, er det kanskje et riktig å selge den.

Temperaturen i markedet?

Hvis dere vurderer å selge hytta, er det helt naturlig å vurdere hvordan markedet er nå. DNB eiendom ser at både antall salg og interessen for å kjøpe fritidsbolig har gått ned sammenlignet med de spesielle årene under pandemien da vi så at hyttemarkedet eksploderte. Det er mindre aktivitet, men ifølge hyttesjefen i eiendom, Tone Krange, har prisene foreløpig holdt seg godt. Det er ingen krise i hyttemarkedet, men en korreksjon etter to elleville år med unormalt høy interesse.

Så hva bør man gjøre når man skal selge hytte i et marked som har endret seg? I 2022 hadde fjellhyttene den største nedgangen i antall salg på 36 prosent. Samtidig ser vi at de hyttene som er populære er i tilknytning til kjente alpindestinasjoner. Kjøpere blir mer selektive når prisene går ned. Derfor bør dere som vurderer å selge hytta se på hva som er de positive sidene med beliggenhet og attraktivitet. Rett og slett, hva gjør akkurat deres hytte unik? Det har blitt kjøpers marked nå, og derfor skal det litt mer til for å overbevise en mulig kjøper.

Hva koster det å eie en hytte?

Du har det originale svaret på hyttedrømmen. Enkelt og idyllisk uten innlagt strøm og vann. En drøm for de som søker etter rolige dager i fjellet, men samtidig krever det litt ekstra for de som skal kjøpe den. Det er en hytte med enkel standard. Det er jo selvsagt klart at det er stor prisforskjell på driftskostnadene fra hytte til hytte.

Vi gjør et enkelt regnestykke, og kalkulerer inn utgifter til vedlikehold, forsikring, strøm og eiendomsskatt, samt kommunale avgifter og utgifter med kjøring. Kanskje skal du også koste på med litt ny innredning når man har kjøpt en hytte. Kombinert med lånekostnader og renteutgifter. Å eie en hytte kan fort koste hundre tusen i året om du skal ha alle disse summene medregnet. Nyere hytter krever mindre vedlikehold, men det innebærer ofte en høyere pris.

Så skal man selge hytta nå? Det er mange minner, gode stunder og fine øyeblikk som er knyttet opp til å eie en hytte. Samtidig er det også en del styr og ansvar. Om dere skal selge eller beholde må dere nesten kjenne på selv. Valget dere gjør bør ikke kunne basere seg på når det lønner seg å selge den for å få en høy gevinst. En god pris bør heller vurderes som en bonus hvis det er riktig beslutning for dere.

Legges familiehytta ut for salg kan det i det nåværende markedet ta litt tid å få den solgt, og det kan hende den går under prisantydning. Men det kan absolutt være verdt å prøve å legge ut hytta og sjekke responsen. Ha tett dialog med banken og en lokal eiendomsmegler så har dere det beste utgangspunktet for å time markedet hvis dere først har bestemt dere for at familiehytta skal ut for salg.

Masse lykke til og bruk tiden dere trenger på å treffe riktig avgjørelse.

..................................................................

Ingvild Meyer Sørflaten er finansrådgiver. Artikkelen ble først publisert i Romerikes Blad hvor hun er spaltist.