- Dette er jo et forbigående problem, så vi lever godt med at det i en periode er litt liv og røre her, sier de to. Utbyggingen har gitt dem bilvei til døra og alle de fasiliteter hyttefolk gjerne etterspør i våre dager.

5C7A9963 (1)
Veslemøy og Thoralv Undrum har lagt et travelt yrkesliv bak seg - hun som sykepleier ved Vestfold Sentralsykehus i Tønsberg, han som sivilingeniør ved Jotuns utviklingsavdeling i Sandefjord. Nå tilbringes mye av pensjonistlivet på hytta på Gautefall.

Mange gode minner

Hytta til Undrums er en av omkring femti eldre hytter i området. Den ble bygget i en både vei- og strømløs tid av Veslemøys onkel og tante like ved Store Rosstjønn. Hyttebyggere kvidde seg ikke for kraftanstrengelser den gang. Med robåt fraktet onkelen alt som trengtes til byggverket som sto ferdig i 1969. Veslemøy var hyppig gjest på hytta - sommer som vinter.

- Åh, jeg har utrolig mange gode minner fra den tida, erindrer Veslemøy som opprinnelig kommer fra Ulefoss. 

5C7A9986
- Over hele fjellet er her fine, merkede løyper, sier turelskerne Veslemøy og Thoralv Undrum.

Respekt for hyttas «sjel»

Minnene tar hun og ektefellen godt vare på i mer enn en forstand. Da de overtok hytta i 1993, fikk de også med seg så å si alt innbo og løsøre. Gjenstander som fulgte med hytta står eller henger stort sett på samme sted som de har gjort til alle tider. Reparasjoner og utvidelser ekteparet har gjort etter at de ble hytteeiere, er gjennomført med stor pietet og respekt for hyttas «sjel».

I 1998 utvidet de med et tilbygg som ga dem noe større kjøkken, et lite baderom, et stort soverom og terrasse. Noen år før var det framført kommunalt vann og kloakk inn over fjellet, 

Vann og kloakk fikk vi i 2016 samtidig med utvidelse av soverom , bad og stue. Elektrisitet var derimot installert noen år før 1998, dermed kunne familien stenge utedassen og hengi seg til sanitær «hjemmeluksus». For et par år siden utvidet de med to soverom, skaffet seg større bad og bygde på stua med noen kvadratmeter. 

- Vi kunne sikkert fått en ny hytte for alle pengene vi vi har brukt til å sette i stand og utvide den gamle, ler Veslemøy. Men jeg har hele veien ønsket å beholde hytta mest mulig slik den var i min tantes og onkels tid. Nei, vi har som «gamle hytteeiere» ikke latt oss lokke og henrive av alt nytt som stiger til værs rundt oss, slår hun fast. 

5C7A9980
Noen gjenstander har beholdt sin faste plass fra gammelt av.

Samlingssted for familien

For nå rykker den nye tid inn over feltet. Området er regulert for i alt 300 hyttetomter. Femti tomter er klare for å bebygges og på flere av dem står hytta ferdig eller er under bygging. Dessuten er her rundt femti eldre hytter. 

Det hytteglade paret har to barn. Ingen kan si annet enn at tvillingene Ann Magritt og Håvard ble tidlig tilvendt til hyttelivet. Bare tre måneder gamle ble de tatt med på sin første hyttetur. Barndommens hytteliv har i den grad satt preg på Håvard at han nå har bygget sin egen hytte på mor og fars tomt - en stor og flott hytte levert av Buen Hytter & Hus. 

- Tomta vår var opprinnelig festet, men for noen år siden godtok vi tilbudet om å løse den ut. Den er på ni mål, og dermed var det greit å skille ut en tomt til junior, sier Thoralv. De gleder seg over at den idylliske plettet ved Store Rosstjønn blir et nytt samlingssted for familien.

IMG_1061 (1)
Vibeke og Håvard Undrum fikk skilt ut en tomt fra foreldrenes eiendom. Her har de satt opp en staselig Buen-hytte.

Perfekt for familier

- Dette er et perfekt sted for familier - unge og eldre. Her i feltet er det stille og rolig med et flott oppkjørt løypenett vinterstid. Barnebarna liker seg i slalåmbakken, og dit er det bare fem-ti minutter med bilen. Over hele fjellet går merkede turløyper, blant annet til Fisketjønna, Gautefall Hotell, Reinsvatn og Mjåvann. En båttur på vannet nedenfor oss er hyggelig avveksling, og den som liker å fiske kan regne med fangst. Badestrand og stupebrett oppfordrer også til hyggelig aktivitet, forteller de to hytteeierne.

De navngjetne jettegrytene i Treungen ligger bare en liten biltur unna. Sommerstid er her det yrende badeliv i grytene. Treungenfestivalen i august er et av sommerens høydepunkter for musikkinteresserte i Nissedal. Hit kommer hver sommer kjente artister og band.