Målet er at det nye systemet skal redusere tiden fra melding om oppdraget mottas til søket starter, med inntil 30 prosent. Ved å redusere arbeidsmengden vil man kunne frigjøre tid til det viktigste; sikker og effektiv gjennomføring av oppdraget.

- I søk og redning er tid den mest kritiske faktoren, både frem til innsats og i det operative arbeidet, sier Ole Gladsø, leder av Norges Røde Kors Hjelpekorps.

Prosjektet er et samarbeid mellom Røde Kors, Justisdepartementet, Geodata AS og Christian Michelsen Research AS (CMR). Geodata bidrar med geografisk informasjonssystem, mens CMR videreutvikler SARA-systemet (Search And Rescue Application), et allerede eksisterende system for informasjonsutveksling. Det er Justisdepartementet som er eier av SARA-teknologien, og stiller teknologien gratis til rådighet for prosjektet.

I følge Kenneth Gulbrandsøy fra Røde Kors, leder for prosjektet ”Digitale samhandlingsverktøy i kommandoområdet”, vil en pilot av dataprogrammet være klar i løpet av høsten 2007. Røde Kors vil da få mulighet til å teste piloten i tre til seks distrikter før det blir avgjort om produktet skal ferdigstilles i løpet av 2008.

Dataprogrammet kan legge inn data som vindstyrke og vindretning, og hvor mange bekker, grøfter og fjellknauser det er i området. Videre kan man beregne hvor langt det er realistisk at en savnet person kan ha gått i alle retninger.

- Ved hjelp av dette verktøyet vil man kunne sikre at erfaringen man har fått fra tidligere leteaksjoner enklere kan hentes frem igjen. Man kan ta vare på erfaringer man har gjort seg, og se på tendenser. Dette kan være nyttig hvis vi for eksempel leter etter barn eller andre sammenlignbare grupper, sier Gladsø.

- Prosjektet er unikt, og det finnes ingen liknende systemer knyttet til humanitære redningsaksjoner per i dag, sier Gulbransøy. - Vårt mål er å utvikle et verktøy hvem som helst kan bruke uten særlig datakunnskaper.

Tekst of foto: Norges Røde Kors