Endringene gjelder både innmark og områder langs kysten, og betyr i korte trekk at tilgjengeligheten for allmennheten har blitt større.

Norsk Hytteforbund kan ikke se at endringene medfører noen ulemper for hytteierne. Snarere tvert imot.

- Hytteeierne utgjør den største hoveddelen av friluftsfolk i landet vårt. Denne lovendringen betyr større tilgjengelighet for friluftsfolket, så vi hilser endringene velkommen. Dette medfører ingen ulemper for hyttefolket, sier Gunnar Svendsen, juridisk rådgiver i Norsk Hytteforbund.

Les også: Nå har du rett til å gå her

Åpner bærplassene

En av endringene er at skogplantefelt går fra å være innmark til å bli utmark. Tidligere var det bare tillatt å ferdes i skogplantefelt etter at trærne hadde nådd knehøyde. Nå er det lov å ferdes i slike områder hele året. En viktig årsak til endringen er at skogplantefelt ofte er gode bærplasser.

Utmarka har også blitt gjort mer tilgjengelig i friluftsloven. Nå er det tillatt å ri, sykle og lignende på vei og opparbeidet sti over innmark, når veien eller stien fører til utmarka. Hensikten er å øke tilgjengeligheten til områder hvor landbrukslandskap danner en buffer mellom offentlig veinett og utmarksområder.

Les også: DNT sier nei til friluftforbud 

 

Mer telting tillatt

Utvidelsene gjelder også telting. I utgangspunktet skal telt fortsatt settes opp minst 150 meter fra bebodde hus og hytter, men fra 1. januar kan Miljøverndepartementet tillate telting nærmere enn 150 meter. Dette er aktuelt i sterkt nedbebygde områder langs kysten hvor det kan være vanskelig å finne egnede områder for telting.

Klikk deg inn på Hytteavisens facebook-side