Spektakulær hytte - Novasol
Moderne feriehus i Søgnes skjærgård. På listen over 100 unike ferieboliger i Europa.

Mer enn 40000 hytter har inngått i vurderingsgrunnlaget. Kåringen er gjort i regi av Novasol, som er Europas største utleier av ferieboliger.

– Vi har i alle land systematisk gjennomgått hele utvalget av hytter vi disponerer for utleie, og plukket ut de 100 mest spektakulære. Hele seks norske hytter har fått plass på listen, sier Pia Buen, Country Manager for Norge i Novasol.

Hyttene trenger ikke å være blant de største og mest luksuriøse for å bli løftet frem.

– Det kan like gjerne være beliggenheten, arkitektoniske løsninger, en spesiell historie og det vi med et samlebegrep kan kalle stedets sjarm, som gjør dem unike.

SneVinter
Denne lekre hytta ligger med utsikt over Hemsedal.

Fra fem fylker

To av de norske hyttene ligger på fjellet, i henholdsvis Hemsedal og Valdres. Fire er sjønære hytter, og ligger ved Efjorden i Ballangen, Halsnøy i Kvinnherad, Sætre i Hurum og Søgne på Sørlandskysten.

Fem fylker er dermed representert i utvalget, nemlig Buskerud, Nordland, Hordaland, Vest-Agder og Oppland.

– Norge har fantastiske hytter i alle landsdeler, og vi er glade for at dette kommer godt til syne. Europeiske hytteturister er opptatt av flott natur og opplevelser. Interessen for å leie en norsk feriebolig har derfor vist klar økning de senere årene, sier Buen.

Spektakulær hytte - Novasol3
Denne hytta i Valdres er også kåret til en av de mest spektakulære ferieboligene.

50000 hytteturister årlig

Novasol har samlet bilder og historie om alle de unike hyttene i boken «100 eksepsjonelle ferieboliger i Europa». 18 land er representert i utvalget.

– Boken gjøres tilgjengelig i en lang rekke europeiske land. Den brede presentasjonen av de seks norske hyttene vil forhåpentligvis bli lagt godt merke til i utlandet, og kan bidra til fortsatt vekst i interessen for å legge ferien til Norge, sier Pia Buen.

Hytteturisme i Norge er populært blant europeere. De drøyt 1600 norske hyttene i Novasols portefølje blir besøkt av rundt 50000 turister årlig.

Tyskerne utgjør den største gruppen gjester. På de neste plassene følger nederlendere og dansker, men også sveitsere, østerrikere og svensker har vist økt interesse for hytteferie i Norge de senere årene.